Hatmilliárd forint kölcsönt vesz fel az Alteo saját nagytulajdonosától, a Wallis Asset Management Zrt.-től (WAM), az erről szóló kölcsönszerződést mindkét társaság igazgatósága jóváhagyta.

Alteo BÉT becsengetés
Fotó: Kallus György / AFP

Az új generációs energiaszolgáltató részvénycsomagjának 62,56 százalékát birtokló WAM 2023. április 30-ig nyújt kölcsönt leánycégének a felek által alkalmazott transzferárazási dokumentumokkal összhangban. Az Alteónak lehetősége van előtörlesztésre is a szerződés kezdetétől számított három hónaptól kezdődően. 

A társaság november elején jelentette be, hogy a korábbi terveivel szemben jelenleg mégsem kíván kötvényeket kibocsátani. A döntés meghozatalakor a vállalat pénzügyi helyzetét, finanszírozási igényét, továbbá a jelenlegi és jövőbeni – nagy valószínűséggel rendelkezésére álló – finanszírozási forrásait is figyelembe vette.

A szerződés a társaság közleménye szerint azért előnyös és indokolt az Alteo számára, mert a fűtési szezon megnövekedett forgótőke igénye kapcsán egy olyan fedezetlen kölcsönt biztosít, amely kondícióiban rugalmasabb, alacsonyabb adminisztrációs igényű, valamint feltételei alapján – elsősorban futamidejét és törleszthetőségét tekintve – a vállalat működő tőke finanszírozási igényeihez jobban illeszkedő lehetőséget jelent, mint egy hasonló kondíciójú pénz- vagy tőkepiaci adósságnövelő forrás, valamint járulékos költségek nélkül elérhető. 

Az Alteo egyébként továbbra is remek formában van, és zsákszámra termeli a profitot a hétfőn közzétett negyedéves jelentés tanúsága szerint. Kilenc hónap alatt már több mint 11 milliárd forint nyereséget szállított a megújuló energiát hasznosító vállalat, bő kétszer annyit, mint tavaly ilyenkor. A vezetőség egyben jelezte, hogy a kiegyenlítő energiát szolgáltató cégekre kirótt, az Alteónak idén mintegy 2 milliárd forint többletterhet jelentő extraprofitadó sem írja felül az üzleti kilátásokat.