Megszólalt az Alteo a társaságot is érintő, új extraprofitadó várható hatásairól. A Budapesti Értéktőzsde Prémium kategóriájában jegyzett, megújuló energiát hasznosító energiaszolgáltató vezetésének előzetes gyorsértékelése és becslése alapján 

a társaság adóterhelése idén várhatóan kétmilliárd forint körüli nagyságrendben nő a szerdai kormányinfón bejelentett, a kiegyenlítő energiát nyújtó erőművekre kivetett extraprofitadó következtében.

Budapest 20190913 ALTEO Nyrt. új akkumulátoros villamosenergia-tárolójának átadásán a cég XIV. kerületi, Füredi úti telephelyén.Chikán AttilaPalkovics LászlóÁder Jánosfoto: Kallus György/Világgazdaság Budapest 20190913 ALTEO Nyrt. új akkumulátoros villamosenergia-tárolójának átadásán a cég XIV. kerületi, Füredi úti telephelyén.
Chikán Attila
Palkovics László
Áder János
foto: Kallus György/Világgazdaság
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Az erről szóló, a Magyar Közlönyben megjelent rendelet értelmében az a 2022-es és a 2023-as adóévekre korlátozódik, a mértéke a 2022-es 13 százalékról 2023-ban 10 százalékra mérséklődik. 

A társaság úgy ítéli meg, hogy a rendelet következményeként nem indokolt sem az Alteo pénzügyi helyzetének fundamentális megítélése, sem stratégiájának, sem befektetési törekvéseinek változtatása, módosítása. Ennek megfelelően a vállalat a továbbiakban is folytatni kívánja befektetéseit a szabályozásienergia-szolgáltatások terén, amely egyik fontos területe stratégiai befektetési törekvéseinek. 

Tegnap a céget követő Erste is kommentálta a kormányzati intézkedésnek a társaságra vonatkozó következményeit. Miró József vezető elemző szerint a kormányzati terv hatása nehezen meghatározható, de egyértelműen negatív lépés mind a kiegyenlítő energiát nyújtó erőművek, mind a piac számára.

Az Alteo a kiegyenlítői piac jelentős szereplője, a primer (FCR) piacon a 11 megawatt kapacitású akkumulátoros tárolójával 30 százalék körüli részesedéssel rendelkezik, és a 75 megawatt szekunder (aFRR) kapacitása is jelentős részesedésnek számít az aFFR-piacon.

Az új állami sarc hírére hevesen reagáltak a befektetők, tegnap 4,3 százalékkal húzták lejjebb az Alteo részvényárfolyamát. Csütörtökön újabb 2,5 százalékkal került lejjebb a kurzus.

Az új közteher egy részvényre vetítve 100 forintot tesz ki, az árfolyam két nap alatt azonban ennél lényegesen többet, 200 forintot zuhant.

Fontos, de drága termékre vetnének ki extraprofitadót

Olyan hazai gázüzemű erőművek sora fizeti majd az új extraprofitadót az eladott kiegyenlítő energia után, amelyek, bár jól keresnek ezen az üzleten, de összességében nem feltétlenül nyereségesek, hiszen vagy drága gázt használnak, vagy állnak is az év egy részében.