A Magyar Nemzeti Bank korlátozott terjedelmű átfogó vizsgálatot végzett az Equilor Befektetési Zrt.-nél, eljárása során a 2019. szeptember 1-jétől a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot áttekintve.

Budapest,,Hungary,-,September,05,,2021:,Art,On,The,Hungarian, MNB, magyar nemzeti bank
Fotó: Shutterstock

A vizsgálat feltárta, hogy az Equilor bizonyos ügyfelek esetén nem tett eleget az előzetes tájékozódási kötelezettségének, illetve befektetési tanácsadás keretében olyan származtatott pénzügyi eszközt ajánlott részükre, amely nekik nem volt alkalmas. 

Az előzetes tájékozódás azért fontos, mert annak során, a megfelelési és alkalmassági tesztek révén jut a befektetési szolgáltató azokhoz a releváns információkhoz, amelyek a szolgáltatás nyújtásához elengedhetetlenül szükségesek. Amennyiben erre nem kerül sor, fennáll annak a veszélye, hogy a társaság az ügyfél részére nem olyan személyre szóló javaslatot ad, amely neki alkalmas, illetve nem megfelelő pénzügyi eszközt értékesít.

Emellett az Equilor a szabályozott piaci derivatív ügyletek terén nem tett maradéktalanul eleget az MNB felé fennálló adatszolgáltatási kötelezettségének.

Az eljárás során a jegybank hiányosságokat azonosított a társaság piaci visszaélésekre vonatkozó szűrőrendszerében is.

Mindezek alapján az MNB ma publikált határozatában kötelezte az Equilort, hogy a feltárt hiányosságokat szüntesse meg. A jogsértések miatt az MNB 15,75 millió forint felügyeleti bírságot is kiszabott a társaságra.

A hiányosságok nyomán kiszabott bírságösszeg meghatározásakor a jegybank figyelembe vette a társaság piaci hatását, a feltárt kockázatok mértékét. Enyhítő körülménynek számított, hogy az Equilor együttműködő volt az eljárás során, és több hiányosságot már a vizsgálat során korrigált.