Ezúttal is konzervatívnak bizonyultak az elemzői várakozások, a Richter harmadik negyedéve sokkal jobb lett a konszenzusnál. A péntek éjfél után publikált jelentés szerint a gyógyszergyártó csoport minden várakozást felülmúló forgalomnövekedést ért el, három hónap alatt 217,8 milliárd forint folyt be a társasághoz, 38 százalékkal több, mint 2021 azonos időszakában. 

Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A VG konszenzusa ennél 10 milliárd forinttal kisebb összesített bevételt jelzett előre. Az értékesítéshez kapcsolódó közvetlen költségek visszafogottabban, csupán 21 százalékkal nőttek, így jelentős előrelépés történt a bruttó fedezet soron, amely 52 százalékkal, 130,7 milliárd forintra ugrott, míg a várakozás itt is tízmilliárddal volt szerényebb.

Az üzleti tevékenység eredménye 33-ról 65 milliárd forint közelébe, 96 százalékkal javult, ez a profitszám már durván verte a prognózisokat, amelyek átlagosan 50 milliárd forintról szóltak. Mivel a pénzügy soron is jelentős, 21 milliárd forintos profit keletkezett, az adózás után 82,4 milliárd forint lett a Richter csoport nyeresége, 116 százalékkal magasabb, mint egy éve (a szakértők 61-62 milliárdot reméltek).

Ahogy azt már lehetett sejteni, a forgalom növekedését nagyban segítette a kiemelt devizaárfolyamok alakulása, erre a jelentés is kitér: 

a dollár és rubel ritka, egyidejű erősödése jelentős mértékben javította az árbevételünk és jövedelmezőségünk trendjét. Pénzügyi eredményünk is rendkívüli növekedést mutatott a beszámolási időszak végére kialakuló rekordmagasságú dollár-forint és rubel-forint árfolyamoknak köszönhetően.

Egyébként a devizaárfolyam-mozgások olyannyira támogatták idén a Richter üzleti tevékenységét, hogy most először számszerűsítették annak bevétel- és eredményjavító hatásait: ezek január–szeptemberben 72 milliárd forinttal dobták meg az összesített bevételt, és 38,5 milliárd forinttal az üzleti eredményt.

Az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban a beszámoló kitér arra, hogy nemrégiben megváltozott az ukrajnai törvényi szabályozás, és az lehetővé teszi az ukrajnai forgalmazási engedélyek visszavonását minden olyan termékre, amely Oroszországban készül, de Ukrajnában elérhető annak helyettesítő terméke. Ez a kvázi betiltás 35, a Richter által Oroszországban gyártott terméket érintett, október elejétől ezek nem forgalmazhatók. A magyar cég jogorvoslattal fog élni.

A Richter kulcskészítményének, a cariprazine hatóanyagú Vraylarnak a harmadik negyedéves amerikai (és kanadai) forgalmazása után 103 millió dollár illette meg a kőbányai társaságot, ez dollárban mérve 20 százalékos növekedés.

A Richter árfolyama
 

Emellett a Richter stratégiai üzletága – nőgyógyászat – továbbra is remekel, a negyedév végén (az első kilenc hónap összesített adatai alapján) a gyógyszergyártás bevételének már 36,2 százalékát adta ez a szegmes, szemben az egy évvel korábbi 34-gyel. Bebizonyosodott, hogy a Richter kifejezetten előnyös üzletet kötött a Janssennel, tőlük vették meg az Evra fogamzásgátló tapasz kereskedelmi jogait másfél éve, ma pedig már ez a Richter negyedik legjobban fogyó terméke.

A cég mérlege szerint már közel 1008 milliárd forint pihen a Richter eredménytartalékában, ez 19 százalékkal több, mint egy évvel ezelőtt, és a társaság aktuális részvénypiaci kapitalizációjának (1572 milliárd forint) a kétharmadát teszi ki.