Hideget és meleget is hozott a befektetőknek a kínai elektromos autókat gyártó Nio csütörtökön közzétett gyorsjelentése.

Guangdong-Hong Kong-Macao Greater Bay Area International Auto Show in Shenzhen SHENZHEN, CHINA - JUNE 5:A NIO eP9 is on display during the Guangdong-Hong Kong-Macao Greater Bay Area International Auto Show 2022 at Shenzhen Convention and Exhibition Center on June 5, 2022 in Shenzhen, Guangdong Province of China. Stringer / Anadolu Agency (Photo by STRINGER / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: AFP

A sanghaji központú vállalat a tavalyinál jóval nagyobb, 578 millió dolláros veszteségbe szalad bele. Az egy részvényre jutó 30 centes mínusz ötszöröse az egy évvel korábbinak, és még a 29 centes elemzői konszenzust is meghaladta.

A társaság 900 millió dollárnyi készpénzt égetett el három hónap alatt, szeptember végén azonban még így is vastag, 7,2 milliárd dolláros készpénzállományon ült. Mindezt erőteljes bevételbővülés mellett érte el, a vállalat harmadával nagyobb, 1,83 milliárd dolláros forgalmat szállított az időszakban. A bruttó haszonkulcs 13,3 százalék volt a negyedév során, jóval szűkebb a tavalyi 20,3 százalékos árrésnél.

A Nio az október elején ismertetett értékesítési számai alapján 31 607 járművet adott el a harmadik negyedévben, 29 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

Az év végén egy fokozattal még feljebb kapcsolna a vállalat, az utolsó három hónapban 43–48 ezer darab autót adna el, amivel bevételeit 2,4–2,7 milliárd dollár közé tornászná fel.

Ebből októberben 10 059 darab teljesült, novemberben és decemberben azonban ennél jóval nagyobb fordulaton kell pörögnie a szállításoknak, amiben az alkatrészhiány enyhülése segítheti a társaságot.

William Bin Li vezérigazgató szerint a vásárlók kifejezetten nagy érdeklődést mutattak az új ET5 modelljük iránt, 

amellyel szeptemberben jelent meg a piacon a gyártó, s mostantól a gyártás felgyorsításán és ezzel együtt a vásárlói várakozási idő lerövidítésére fókuszál. Az új szedán típusú autó ezáltal szintén hozzájárulhat a dinamikusabb bevételnövekedéshez a negyedik negyedévben.

A társaság részvényei 5,4 százalékot raliztak a csütörtöki amerikai tőzsdenyitást megelőző elektronikus kereskedésben, ami rá is fér a kurzusra, hisz 71 százalékkal zuhant már az idén.