Gyengélkedik a forint szerda délelőtt, reggel még 405–406 forint közt kereskedtek az euróval, majd rövid idő alatt 409 forint fölé húzták az árfolyamot. Elemzők szerint egész nap liftezhet a forint, az Európai Bizottság bejelentése nagyobb mozgásokat hozhat. Ma délben teszi közzé a Bizottság az EU-s helyreállítási és felzárkóztatási forrásokról szóló állásfoglalását Magyarországgal szemben. A magyar deviza kurzusát már jóideje ez a döntés határozza meg, kedden is a 405–410-es tartományban ingadozott a jegyzés. 

Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Az Equilor szakértői szerint a forint árfolyama nagyobb kilengésekkel reagálhat a mai kereskedésben, főleg akkor, ha a várakozásoktól némileg eltérő javaslat érkezik az Európai Bizottságtól. A bejelentés várhatóan 12 órakor lesz.

A korábban kiszivárgott információk alapján a Helyreállítási Alap elfogadására tehetnek javaslatot, ugyanakkor a 2021–2027-es Kohéziós forrásokból 7,5 milliárd eurót, és a Helyreállítási alap teljes összegét, 5,8 milliárd eurót felfüggeszthetnek. A magyar kormánynak összesen 27 vállalást kell teljesíteni a források kifizetése érdekében, az új határidő várhatóan március 31-e lesz. Az uniós pénzügyminiszterek tanácsa pedig december 12-én dönthet a magyar helyreállítási terv jóváhagyásáról. Kedden Navracsics Tibor külföldi újságíróknak azt nyilatkozta, hogy reményei szerint jövőre az összes befagyasztott pénz rendelkezésre fog állni. 

 

Az ING Bank elemzői azt írták a délelőtti jegyzetükben, hogy a forintnak segíthet az uniós kapcsolatok normalizálódása és az EU-s források tartós elvesztésének kockázatának a megszűnése. A várva várt határozat megjelenése leviheti az euró kurzusát 405 forint alá.

A magyar részvénypiacon nincs jele egyelőre különösebb izgalmaknak, az OTP árfolyama stagnál, a Molé közel 1 százalékkal csökken.