Két nyertes pályázatról számolt be péntek reggeli közleményében a PannErgy Nyrt.

Bőny, 2015. november 24.Geotermikus energiaellátó-központ a Győr-Moson-Sopron megyei Bőnyben 2015. november 24-én. A PannErgy Nyrt. Győri geotermikus projekt néven ismert 10,2 milliárd forintos beruházását 2 milliárd forinttal az állam, 6,3 milliárd forinttal a Magyar Export-Import Bank Zrt. támogatta. A Magyarország második legnagyobb kapacitású geotermikus energiaellátó-központjában termelt hőenergia az Audi Hungária Motor Kft. hőellátásának 60 százalékát biztosítja, emellett 24 ezer győri lakást fűt távhővel.MTI Fotó: Krizsán Csaba Bőny, 2015. november 24.
Geotermikus energiaellátó-központ a Győr-Moson-Sopron megyei Bőnyben 2015. november 24-én. A PannErgy Nyrt. Győri geotermikus projekt néven ismert 10,2 milliárd forintos beruházását 2 milliárd forinttal az állam, 6,3 milliárd forinttal a Magyar Export-Import Bank Zrt. támogatta. A Magyarország második legnagyobb kapacitású geotermikus energiaellátó-központjában termelt hőenergia az Audi Hungária Motor Kft. hőellátásának 60 százalékát biztosítja, emellett 24 ezer győri lakást fűt távhővel.
MTI Fotó: Krizsán Csaba
Támogatásokat ítéltek meg a PannErgy tervezett beruházásához.
Fotó: Krizsán Csaba / MTI

Az energetikai iparágban tevékenykedő, a Budapesti Értéktőzsdén is bejegyzett vállalat mindkét támogatást a Technológiai és Ipari 
Minisztérium (TIM) által meghirdetett Klíma- és természetvédelmi akcióterv keretében nyerte el.

A Geotermikus alapú hőtermelő projektek tevékenységeinek támogatása című pályázaton a Kuala Kft. által benyújtott GEOTERM-2021.2-2021-00002 azonosítószámú projekt 994 364 400 forintos támogatásban részesült. A támogatás a Miskolci geotermikus projekt harmadik geotermikus termelőkútjának lemélyítéséhez kapcsolódik.

A Geotermikus alapú hőtermelő projektek tevékenységeinek támogatása című pályázati kiírásra a PannErgy Geotermikus Erőművek Zrt. által benyújtott GEOTERM-2021.3-2022-00001 azonosítószámú pályázatot a tárca 1 623 052 750 forint támogatásban részesítette. A támogatás egy Budapest közelében létesítendő  geotermikus termelőkút lemélyítésével kapcsolatos, amely az elkészülte után része lehet egy komplex geotermikus hőellátó rendszernek a Budapestet érintő potenciális hőátvevők (távhőszolgáltató, ipari létesítmények stb.) fűtési- és használatimelegvíz-igényeinek ellátására.

A PannErgy árfolyama
 

A PannErgy közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy a két szóban forgó támogatással kapcsolatban a vonatkozó támogatási szerződéseket még nem kötötték meg, a támogatások lehívásához szükséges feltételek sem teljesültek, és a PannErgy Geotermikus Erőművek Zrt.-hez tartozó projekt banki finanszírozása még nem biztosított.

Ennek következtében a támogatások megszerzése és a projektek eredményessége egyelőre bizonytalan.