Továbbra is várnia kell az OTP Banknak a szlovén versenyfelügyelet engedélyére ahhoz, hogy végre megszerezhesse a Nova KBM százszázalékos tulajdonrészét – ez így már a leghosszabbra nyúló banki akvizíció lehet a magyar központú hitelintézet történetében. 

The Slovenian Stock Exchange And Bank Nova Ljubljanska Banka d.d As Slovenia Struggles With Recession,
Pedestrians pass a Nova Kreditna Banka Maribor d.d. (KBM) bank branch in Ljubljana, Slovenia, on Monday, May 6, 2013. Slovenia plans to increase taxes to make up for the swelling budget shortfall as the country works to recapitalize its banks. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Bloomberg / Getty Images

Az eredeti bejelentés a bankvásárlásról tavaly júniusban történt, a többlépcsős jóváhagyási folyamat már az utolsó fázisban van, az üzletben érintett felek a szlovén versenyhatóság jóváhagyására várnak. A VG is érdeklődött a hatóságnál, de csak azt a választ kaptuk, hogy az akvizíciót felülvizsgáló eljárásról nem nyilatkozhatnak, így továbbra is csak találgatni lehet, mi az oka, hogy közel másfél éve nem zárható le az ügylet, és az sem világos, miért húzódik ilyen hosszan az eljárás. 

Ugyanakkor több jel is arra utal, hogy rövidesen mégis lezárható a tranzakció. Az egyik, hogy a magyar bank a múlt héten nagyarányú forrást vont be kötvénykibocsátáson keresztül. A Nova KBM vételára nem ismert, elemzők szerint a pénzintézet 2021-es könyv szerinti értéke lehet irányadó, amely egymilliárd euró vagy valamivel ez alatti. 

Ennél kisebb volt az OTP kötvénykibocsátása: 650 millió eurót tett ki, de már ez is megemelt értékesítést jelentett, mivel az eredeti tervben 500 millió eurós forrásszerzés szerepelt. A befektetők évi 7,375 százalékos euróhozamért jegyezték le a kötvényeket, a futamidő három és egynegyed év. A hiányzó összeget saját tőkéből lehet kipótolni (és csőben van még egy Ipoteka Bank 75 százalékának megszerzése is, az üzbég akvizíció elemzők szerint 100 milliárd forintot emészthet fel). 

Kedden érkezett egy újabb információ, amely szintén az OTP–Nova KBM-ügylet gyors lezárására utalhat. A szlovén hírügynökség szerint ugyanis a Nova Ljubljanska Banka (NLB) arra készül, hogy megvásárolja az OTP csoporthoz tartozó, szintén szlovéniai SKB Banka lízing leányvállalatát, az SKB Leasinget, és ehhez szintén kötvényoldalon szerzett forrást. Az OTP eredménykimutatása szerint az SKB Leasing alaptőkéje 16,8 millió euró.  

Kerestük az OTP Bankot, hogy valóban eladósorba kerül-e a nevezett lízingcég, és hogy ezt szabta-e a versenyhatóság a Nova KBM megszerzésének feltételéül, de a pénzintézet nem kívánta kommentálni az ottani lapértesüléseket. 

Szeptember elején a piacon pozitívan fogadták a befektetők, hogy az Európai Központi Bank jóváhagyta az NKBM átvételét az Apollo befektetési alaptól és az EBRD-től, amelyek 80 és 20 százalékban birtokolják a Novát, és sokan azt hitték, onnan kezdve már csak formalitás az ügy, és napokon belül lezárható az akvizíció, de azóta nem napok, hanem három hónap telt el. Ha tényleg igaz, hogy az OTP-nek egymilliárd eurót is megér a bankvásárlás, akkor az azt jelenti, hogy az Apollo–EBRD-páros jelentős megtérülést érhetett el: 2016-ban 250 millió eurót fizettek a pénzintézetért.

A tét nem kicsi, a Nova KBM megszerzése a magyar központú csoport történetének eddigi legjelentősebb akvizíciója.

Azt nem tudni, hogy melyik márkát tartanák meg, a Nova KBM-et vagy az SKB Bankát. A Nova KBM mérlegfőösszeg alapján Szlovénia második legnagyobb bankja, piaci részesedése 20,5 százalék. A Nova KBM megvásárlását és a tranzakció lezárását követően az OTP (az SKB és a Nova KBM tulajdonosaként) piacvezetővé válik mind hitel-, mind betétállomány tekintetében a szlovén bankpiacon, közel 30 százalékos részesedéssel. 

A legutóbbi lezárt üzleti évben (2021-ben) a Nova KBM csoportszintű nettó eredménye 112,6 millió euró volt, ebből a bank 108,9 millió eurót hozott. A sajáttőke-arányos megtérülés (ROE) meghaladta a 11 százalékot.