Hatalmas fordulat bontakozott ki az amerikai tőzsdéken, miután Jerome Powell, az Egyesült Államokban a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) elnöke szerdán a kamatemelések mérséklésére tett utalást, amiből a befektetők 50 bázispontos decemberi emelésre következtettek.

erős dollár
Fotó: Shutterstock

A nyilatkozat elhangzásakor a Nasdaq nagyjából az előző napi záróértéke környékén, míg a másik két meghatározó amerikai tőzsdeindex mínuszban járt. Innen indult tehát az a roham, amelynek végén, azaz tőzsdezárásra a Dow Jones 2,2 százalékkal, 34 590 pontig, az S&P 500-as 3,1 százalékkal, 4080 pontig, míg a Nasdaq Composite 4,4 százalékkal, 11 468 pontig ralizott.

Azzal már nem foglalkoztak a befektetők, hogy Powell azt is elmondta, a jegybanki szigor még sokáig velünk maradhat, mindaddig, amíg vissza nem tér az árstabilitás az amerikai gazdaságba.

„A befektetők a bizonyosság szikláját keresik, valamit, aminek alapján kiszámíthatóbb, hogy merre tart a Fed a kamatlábakkal” – mondta Greg Bassuk, az AXS Investments vezérigazgatója. 

Most az az üzenet volt ez a szikla, hogy a kamatemelések üteme már decemberben elkezdhet lassulni

– tette hozzá.

Egyébként a tízéves kincstárjegy hozama is csökkent a hírek hatására egy kissé.