Délután is megőrizték optimizmusukat a befektetők, amiben szerepük lehetett a vártnál kisebb mértékben emelkedő amerikai termelői áraknak is. 

Businessman holding befektetés investment finance chart stock market tőzsde részvényárfolyam business and exchange financial growth gazdasági növekedés graph virtual technology economy digital analysis on success background with marketing data diagram.
Fotó: Shutterstock

Ugyan a londoni vezető indexe, az FTSE 100 három óra után kisebb mínuszba fordult, a többi a meghatározó nyugat-európai börzén továbbra is a vevők diktálják a tempót. A német DAX 0,6 százalékkal, a párizsi CAC 40 pedig 0,8 százalékkal erősödik, a madridi tőzsde 0,1, a milánói börze indexe pedig 0,4 százalékkal került feljebb.

A pesti tőzsde a felülteljesítők közé tartozik, a BUX 0,9 százalékos emelkedéssel, 44 500 pont fölé kúszott fel, augusztus vége óta nem látott csúcsokat meghódítva ezzel.

A nagypapírok közül az OTP tesz ki magáért leginkább, a bankpapírt 2,7 százalékos menetelést követően már 10 520 forinton jegyzik. A Magyar Telekom 1,1 százalékkal 323,5 forintra drágult. A Mol és a Richter kurzusa viszont gyengélkedik, az előbbi 0,6, az utóbbi 0,4 százalékkal került lejjebb. Az olajpapírt 2628 forinton, a gyógyszergyártó cég részvényeit 8270 forinton jegyzik. 

Az amerikai tőzsdeindexek valósággal kilőttek, az optimizmus oka, hogy a vártnál kevésbé emelkedtek októberben a termelői árak: az index 0,2 százalékkal nőtt az előző hónaphoz képest (elemzők 0,4 százalékos növekedést vártak), a 12 havi növekedés pedig a prognosztizált 8,3 százalék helyett 8 százalékos volt.

A forint piaca meglehetősen volatilis, az euró-forint kurzus 405 és 411 között ingadozik.