Magával rántotta a technológiai fókuszú Nasdaq Composite indexet pénteken a zuhanó Activision Blizzard. Akkor a videójáték-gyártó részvényei azért kerültek lejtőre, mert egy jelentés szerint az amerikai hatóságok (FTC) megakadályozhatják, hogy a Microsoft felvásárolja a céget. Bár pénteken 4 százalékot esett az Activision, hétfőn ennek nagyjából a felét ledolgozta a papír. Érdekes módon a Microsoft árfolyama pénteken nem reagált, hétfőn pedig épp ellentétesen mozgott, mint a Blizzard, és 2,32 százalékot esett. 

Microsoft - Activision Blizzard Inc
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Magyarán a piac erősen hezitál, hogy miként árazza az óriásüzletet megbillentő szabályozói ellenszelet.  

Az Xbox konzolokat gyártó Microsoft még januárban jelentette be, hogy 69 milliárd dollárért felvásárolja az egyik legnagyobb videójáték-gyártót, az Activision Blizzardot, amivel rengeteg játék került az amerikai vállalat kezébe. A cég azóta folyamatos versenyjogi aggályokkal és vizsgálatokkal szembesül. Bár a Microsoft azzal nyugtatta riválisait, hogy a birtokukba jutott játékok nem lesznek Xbox-exkluzívak, 

a Sony azzal vádolta a Microsoftot, hogy a Blizzard-sikertermékek az akvizíció után másutt nem lesznek elérhetők,

így a PlayStation konzolokon sem. A Sony bejelentése nyomán a brit versenyhatóság (CMA) szeptemberben vizsgálatot indított, és októberben megállapította, hogy a videójáték-ipart alapjaiban megváltoztató fúzióról van szó, és az üzlet rontaná a Sony versenyképességét, ami végső soron kárt okozna a fogyasztóknak.

November elején kiderült, hogy az Európai Unióban teljes körű vizsgálat indul. Az Európai Bizottság előzetes vizsgálata ugyanis megállapította, hogy az akvizíció nagymértékben csökkentheti a versenyt a konzolos és a PC-s videójátékok piacán, beleértve a többjátékos előfizetési és a felhőalapú játékstreaming-szolgáltatásokat. 

Az Activision Blizzard árfolyama
 

 A Reuters értesülései szerint a következő hetekben 

a Microsoft tárgyalásokat kezd az EU trösztellenes szabályozó hatóságaival.

 Mindenképpen megállapodásra kell jutniuk a Call of Duty lövöldözős videójáték-sorozatról. A rivális Sony ugyanis elsősorban amiatt aggódik, hogy ez a kasszasiker a Microsoft akvizíciót követően nem lesz elérhető a PlayStation konzolokon.  

Az amerikai szoftveróriásnak létfontosságú az Activision Blizzard-ügylet, hogy versenyben maradjon a játékpiacon a japán Sonyval és a kínai Tencenttel.  

Az uniós eljárásjog szerint az  ügyletet vizsgáló európai hatóságoknak januárig kell összeállítaniuk a versenyjogi aggályok hivatalos listáját. Ha a Microsoft előbb önként jogorvoslatot, engedményeket ajánl, azzal meggyorsíthatja a szabályozói döntést, amelynek a hivatalos határideje 2023. április 11.

Végső soron egy ilyen lépéssel előzetes engedélyt adhat az Európai Bizottság, amit a Microsoft a másutt folyó trösztellenes eljárásoknál is felhasználhat – mondta Stephane Dionnet, a McDermott Will & Emery ügyvédi iroda partnere, hozzátéve, az viszont kérdéses, hogy

a brit CMA vagy az amerikai FTC elfogad-e egy európai határozatot, amikor a fúzió engedélyéről dönt. 

A kiszivárgott hírek szerint a Microsoft a PlayStation-tulajdonos Sonyval tízéves licencszerződést kötne. Erre az értesülésre emelkedtek hétfőn az Activision részvényei.  

A Microsoft-üzletet feltétel nélkül jóváhagyták Brazíliában, Szaúd-Arábiában és Szerbiában.