Az EU teljes körű vizsgálatot indít a Microsoft ellen az Activision Blizzard felvásárlása miatt – írja a Reuters.  

Microsoft - Activision Blizzard Inc
Fotó: Celal Gunes/AFP

Az Európai Bizottság (EB) előzetes vizsgálata szerint az akvizíció nagymértékben csökkentheti a versenyt a konzolos és a PC-s videójátékok piacán, beleértve a többjátékos előfizetési és a felhőalapú játékstreaming-szolgáltatásokat. Az EB úgy véli, hogy az Activision Blizzard felvásárlásával a Microsoft kizárhatja az Activision Blizzard konzolos és PC-s videójátékaihoz való hozzáférést, így riválisai nagy összegű bevételektől esnének el.

Az Xbox konzolokat gyártó Microsoft még januárban jelentette be, hogy 69 milliárd dollárért felvásárolta az egyik legnagyobb videójáték-kiadót, az Activision Blizzardot, amivel rengeteg játék került az amerikai vállalat kezébe. 

A redmondiak biztosították riválisaikat, hogy a birtokukba jutott játékok a versenytársak konzolain is elérhetők lesznek, és nem lesznek Xbox-exkluzívak.

Azonban a rivális Sony azzal vádolta a Microsoftot, hogy az akvizíció után tulajdonába kerülő játékok nem lesznek elérhetők a PlayStation konzolokon. A japán vállalat leginkább amiatt aggódik, hogy a Call of Duty nevű kasszasiker később nem lesz játszható az eszközein. A különböző háborúkban játszódó FPS minden idők legsikeresebb és a világ egyik legnépszerűbb, egyben rengeteg bevételt termelő videójáték-sorozata.

A Sony szerint a redmondi cég csak korlátozott számú évig ajánlotta fel az Activision sikerjátékának PlayStationre történő kiadását, így a távol-keleti vállalat rengeteg bevételtől esne el később. Az üzlet több országban is felkeltette a hatóságok figyelemét, a  brit Verseny- és Piacfelügyeleti Hatóság (CMA) szerint a felvásárlás kárt okozhat a fogyasztóknak, ezért tovább vizsgálódnak.

Megy az adok-kapok a videójáték-gyártók között – A Microsoftnak nem tetszik az elítélő brit versenyhatósági döntés

A Microsoft szerint a brit versenyfelügyelet elfogult, és csak a rivális Sony kifogásaira támaszkodott, amikor a felügyeleti szerv legújabb jelentésében közölte: az Activision Blizzard felvásárlása kárt okozhat a fogyasztóknak.