A Microsoft élesen bírálta a brit Verseny- és Piacfelügyeleti Hatóság (CMA) jelentését, amely szerint az Activision Blizzard felvásárlása kárt okozhat a fogyasztóknak – írja a Reuters. Az amerikai cég szerint a felügyeleti szerv elfogult.

Issy,Les,Moulineaux,,France,-,January,2020,:,Microsoft,France, Issy les Moulineaux, France - January 2020 : Microsoft France headquarters entrance in Issy les Moulineaux near Paris
Fotó: Shutterstock

Az Xbox konzolokat gyártó Microsoft még januárban jelentette be, hogy 69 milliárd dollárért felvásárolta az egyik legnagyobb videójáték-kiadót, az Activision Blizzardot, amivel rengeteg játék került az amerikai vállalat kezébe. 

A redmondiak biztosították riválisaikat, hogy a birtokukba jutott játékok a versenytársak konzolain is elérhetők lesznek, és nem lesznek Xbox-exkluzívak.

Azonban a Sony azzal vádolta a Microsoftot, hogy az akvizíció után tulajdonába kerülő játékok nem lesznek elérhetők a PlayStation konzolokon. A japán vállalat leginkább amiatt aggódik, hogy a Call of Duty nevű kasszasiker később nem lesz játszható az eszközein. A különböző háborúkban játszódó FPS minden idők legsikeresebb és a világ egyik legnépszerűbb, egyben rengeteg bevételt termelő videójáték-sorozata.

A Sony szerint a redmondi cég csak korlátozott számú évig ajánlotta fel az Activision sikerjátékának PlayStationre történő kiadását, így a távol-keleti vállalat rengeteg bevételtől esne el később. A brit versenyhatóság még az előző hónapban indított vizsgálatot, és mostani jelentésében úgy fogalmazott, hogy a videójáték-ipart megváltoztató fúzióról van szó. 

A CMA szerint az üzlet rontaná a Sony versenyképességét, és végső soron kárt okozna a fogyasztóknak.

„Vizsgálatunk célja a verseny védelme a brit játékosok és vállalkozások érdekében” – mondta a felügyeleti szerv szóvivője. A CMA szerint az első fázisú határozat három olyan területet azonosított, ahol az ügylet kárt okozhat: a játékkonzolok, a többjátékos előfizetési szolgáltatások és a felhőalapú játékszolgáltatások.

A redmondi cég szerint a CMA elfogult, mivel csak a Sony érveit vette figyelembe. A vállalat közölte: a játékok továbbra is elérhetők lesznek a riválisok konzoljain, és a brit felügyeleti szerv erősen eltúlozza a Call of Duty jelentőségét.

A Microsoft üzletét világszerte tanulmányozzák a hatóságok, többek között az Egyesült Államokban is, valamint az is hivatalosan vizsgálatot indított. Az Egyesült Királyság szabályozó hatóságának március 1-jéig kell végleges döntést hoznia arról, hogy engedélyezi az üzletet, vagy sem.

Válságálló a videójáték-ipar? – most megdőlhet a régi igazság

A videójáték-ipart általában válságállónak tartják, a küszöbönálló azonban ezt a régi igazságot is megkérdőjelezi. A mostani gazdasági helyzetben a erős, így várhatóan kevesebb idő marad a játékokra.