A Goldman Sachs (GS) az árfolyamok további csökkenésére figyelmeztet, mivel a globális gazdasági helyzet romlása még nem ért véget, a piacok még nem árazták be a jegybanki kamatemelési ciklusok végét, és a részvények értékelése még nem tükrözi a nyomán visszaeső keresletet.  

Trading On The Floor Of The NYSE As U.S. Stocks Pare Declines While Small Caps Fuel Election Rally, Goldman Sachs Group Inc., signage is displayed on the floor of the New York Stock Exchange (NYSE) in New York, U.S., on Friday, Nov. 11, 2016. U.S. stocks fluctuated in whipsaw trading, with the Dow Jones Industrial Average spinning near a record, as investors speculate how Donald Trump's policies will impact the economy and interest rates. Small caps headed for the best weekly gain in five years. Photographer: Michael Nagle/Bloomberg via Getty Images

A GS „viszonylag alacsony”, 6 százalékos hozamot tart valószínűnek a következő év végéig, mivel a befektetők a monetáris politika szigorítására és az ebből következő piaci gyengélkedésre számítanak a közeljövőben.

Továbbra is úgy gondoljuk, hogy a részvénypiacot rövid távon a volatilitás jellemzi majd

– írta a Goldman. 

Az előrejelzések szerint az S&P 500 index 2023 végéhez közeledve 4000 pont környékén ingadozik, ami a jelenlegi szinthez képest gyakorlatilag stagnálás lenne – a recessziós környezet miatt a vállalatok nem könyvelnek el nyereségnövekedést.  

Az S&P 500 index alakulása (pont)

Jövőre a nagy kapitalizációjú európai papírok árfolyam-alakulását követő STOXX 600 index 8, míg a japán TOPIX és az MSCI ázsiai csendes-óceáni térségbeli (Japán nélkül számolt) index 3 százalékos növekedését jósolják. A befektetési bank valószínűnek tartja, hogy a piaci szereplők jövőre már elkezdik beárazni a medvepiac végét.  

Arra számítunk, hogy a piacok a »remény« fázisába lépnek, s valamikor 2023-ban elkezdődhet a bikapiac – bár egy, a korábbinál alacsonyabb szinten

– fogalmaznak.

„Továbbra is úgy gondoljuk, hogy a részvénypiac a közeljövőben ingatag lesz, mielőtt stabilizálódik 2023-ban” – írta a Goldman.