A kanadai ingatlanhitelező Romspen Investment Corp. leállította legnagyobb alapjának a kifizetéseit, miután több hitelfelvevő is beszüntette felé a törlesztést.

Toronto police Constable Andrew Hong is  laid to rest with a funeral at the Toronto Congress Centre, attended by thousands of police officers, emergency personnel, dignitaries and Hong's family and friends
Fotó: Steve Russell / Toronto Star via Getty Images

A torontói székhelyű cég átmenetileg elhalasztja a befektetési jegyek visszaváltását, amíg nem lesz világosabb, hogy a neki tartozó hitelfelvevők mikor fizetik vissza kölcsöneiket, vagy az alap az eszközeladásokból mikor juthat készpénzhez

 – áll a befektetőknek küldött, november 8-án kelt levélben. „A hitelek visszafizetési aktivitása továbbra is meglehetősen visszafogott” – fűzték hozzá.

A lépés jól jelzi a növekvő feszültséget az ország ingatlanszektorában, mivel a kamatlábak erőteljes emelkedése aláássa a kereskedelmi projektek gazdaságosságát és megzavarja a lakáspiacot.

A cég, amely mögött a New York-i székhelyű TIG Advisors áll, elismert jelzálogalap-kezelő, amely kereskedelmi és lakásprojektek számára nyújt fejlesztés előtti, építési és egyéb hiteleket. Kanadában a legnagyobb szereplők közé tartozik ebben az üzletágban.

A Romspen Mortgage Investment Fund június végéig 2,8 milliárd kanadai dollár (2,1 milliárd amerikai dollár) értékben 134 jelzáloghitelbe fektetett be, nagyjából egyenlő arányban kanadai és amerikai projektek között.

 A menedzserek most azon dolgoznak, hogy felgyorsítsák néhány eszköz értékesítését, hogy készpénzt szabadítsanak fel.

Biztosíthatom önöket, hogy szorgalmasan dolgozunk azon, hogy felgyorsítsunk néhány portfólióügyletet, emellett továbbra is bízunk az alap eszközeinek mögöttes értékében – áll Romspen levelében, amelyet nyolc vagyonkezelő írt alá.

Sok esetben azonban az ilyen tranzakciók több független harmadik fél érdekeinek összehangolását igénylik, amelyeket szintén érint a jelenlegi piaci bizonytalanság 

– egészítették ki óvatosan a nyilatkozatukat.