A Tesla vezérigazgatója a kriptovaluták egyik leghangosabb támogatója, megmozdulásai az egekbe repítik vagy éppen beszakítják a dogecoin és a árfolyamát. Itt az újabb epizód.

Digital Cryptocurrencies, KATWIJK, NETHERLANDS - JANUARY 29: In this photo illustration visual representations of digital cryptocurrencies, Dogecoin and Bitcoin, are displayed on January 29, 2021 in Katwijk, Netherlands.  (Photo by Yuriko Nakao/Getty Images)
Fotó: Nakao Juriko / Getty Images

A Tesla az év elején elkezdte elfogadni a dogecoint. A hivatalos webshopon egy virtuális dogecoinpénztárca létrehozása után már lehet is vásárolni a mémcoinnal, igaz, csak bizonyos termékeket. Sőt, a Tesla-vezér nemrég bevezetett, Burnt Hair (égett haj) névre keresztelt parfümje is beszerezhető volt a coinnal, de csak a legszemfülesebbek juthattak hozzá, mert a Musk-fanatikusok pár óra alatt elkapkodták a 30 ezer üvegből álló készletet.

Mi is az a dogecoin? 

Jackson Palmer, az Adobe ausztráliai irodájának termékmenedzsere 2013-ban hozta létre a dogecoint, hogy szatirizálja a kriptovaluták körüli felhajtást. Miután pozitív visszajelzéseket kapott a közösségi médiában, megvásárolta a dogecoin.com domaint. Billy Markus, az IBM szoftverfejlesztője digitális valutát szeretett volna létrehozni, de nehezen tudta népszerűsíteni törekvéseit. Markus összefogott Palmerrel, hogy megalkossák a dogecoin mögötti szoftvert. 

Markus a dogecoin kódját a litecoinból származó luckycoinra alapozta, és kezdetben véletlenszerű jutalmat adott a blokkbányászatért, bár ezt 2014 márciusában statikus jutalomra változtatták. A dogecoin a litecoin scrypttechnológiáját használja, és egy Proof-of-Work (PoW) érme, azaz matematikai feladatok megoldásával jutnak coinokhoz a „bányászok”, akárcsak a bitcoin esetében. A fő különbség a két coin között, hogy míg a bitcoin korlátozott mennyiségben áll rendelkezésre, addig a dogecoin kínálata végtelen. A dogecoin logója egy siba inu, egy japán kutyafajta, amely egyben egy híres mémhez is köthető, ezzel is jelezve, hogy az egész coin mémként indult. A befektetők a dogecoint olyan kriptopénztőzsdéken keresztül vásárolhatják meg, mint a Coinbase, a Binance és a Kraken.

2022 augusztusában a dogecoin piaci kapitalizációja 8,4 milliárd dollár volt.

Musk rendületlenül hisz a japán kutyás kriptóban

A Binance kriptopénz-tőzsde 500 millió dollárral szállt be a Twitter felvásárlásába, azzal a szándékkal, hogy felpörgesse a közösségi oldalon a blokklánc-technológia használatát.

A Twitter vezetősége már Musk előtt is a kriptovaluták híve volt, Jack Dorsey társalapító is vizsgálta a blokklánc-technológia beépítésének lehetőségeit.

Musk októberi tweetjében felfedte terveit, miszerint a Twitterből egy „mindenre kiterjedő alkalmazást” hozna létre a felvásárlás után. A mindenre kiterjedő alkalmazás ötlete Ázsiából származik, olyan cégektől, mint a WeChat, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy ne csak üzeneteket küldjenek az oldalon keresztül, hanem pénzt is, vásároljanak vagy éppen taxit hívjanak.

Mivel a dogecoin elfogadottságában nagy szerepet játszik Musk tevékenysége, és a Twitter a jövőben a kutyás kripto egyik meghatározó felhasználási felülete lehet, nem is csoda, hogy az akvizíció a holdig repítette a dogecoin árfolyamát. A tervek szerint a jövőben dogecoint is adományozhatunk a kedvenc tartalomkészítőinknek a közösségi oldalon.

A jelenség egyébként nem újdonság, Musk kijelentései már a múltban is felrepítették a kutyás coin árfolyamát, például júniusban egy tweetje elég volt ahhoz, hogy 8 százalékot emelkedjen a dogecoin árfolyama. Lapunknak korábban Józsa Bence, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője felfedte, hogyan rángatja bábmesterként Musk a befektetői világot.

Musknak egyéb tervei is vannak a Twitterrel – megígérte, hogy helyreállítja a szólásszabadságot a platformon. Azóta is elárasztják a letiltott fióktulajdonosok kérvényei, amelyekben a blokkolt profiljuk feloldására kérik az új Twitter-vezért.

Pénteken azt tweetelte, hogy a Twitter egy tartalommoderációs tanácsot fog alakítani, amelyben „különböző nézőpontok fogják képviseltetni magukat”, és hozzáfűzte, hogy a tanács összejövetele előtt nem lesznek nagyobb tartalmi döntések vagy fiók-visszaállítások.