Brutálisan felszúrt a nikkel jegyzése a Londoni Fémtőzsdén (LME), egyes piaci szereplők hétfőn több esetben megszegték még a börze napi áringadozások mértékére vonatkozó szabályait is, amikor olyan eladási ajánlatokat adtak be a színesfémre, amelyek átlépték a 15 százalékos felső árlimitet – nyilatkozták árutőzsdei kereskedők a Reutersnek.

Traders embrace at the end of the day's trading on the trading floor of the open outcry pit at the London Metal Exchange (LME), on the last day of trading at their Leadenhall Street premises, in London, U.K., on Wednesday, Jan. 27, 2016. The London Metal Exchange will move to a new building at 10 Finsbury Square.
A londoni „fémbrókerek”. Fotó:  Luke MacGregor / Bloomberg via Getty Images

A korlátozó szabályokat idén, a március 8-i kaotikus kereskedést követően vezették be, amikor a nikkel jegyzése rekordszintre, tonnánként 100 ezer dollár fölé emelkedett. Az LME aznap minden nikkelügyletet törölt, és több mint egy hétre felfüggesztette a termék kereskedését.

Amikor később a piacot újranyitották, a 15 százalékos árlimiteket szabott meg felfelé és lefelé is, és kötelezte a tőzsdetagokat, hogy e korlátokon kívül ne adjanak be semmilyen megbízást.

Hétfő reggel azonban az eladók rögtön piacnyitás után a tonnánkénti 30 960 dolláros felső határ felett adtak be megbízásokat a rozsdamentes acél előállításához használt fémre.

Délután csaknem 4 százalékos, azaz tonnánként több mint ezerdolláros pluszban áll a kurzus, tonnánként 26 856 dolláron.

Az egyik kereskedő a Reutersnek küldött egy képernyőképet, amelyen egy tonnánként 31 060 dolláros ajánlat látható az LME elektronikus kereskedési rendszerén, a Selecten.

Az LME a limitszabály márciusi megállapításakor közölte, hogy az új szabályok be nem tartását 

az LME szabálykönyve megsértésének tekintik, és büntetést von maga után.

„Miért nem tudja a Select automatikusan leállítani a limiteket sértő ajánlatokat és liciteket? – tették fel a kérdést a kereskedők. – Nem rajtunk, mint felhasználókon kellene múlnia az előírás betartásának. Néha nagyon felforrósodik a levegő, ahogy hétfő reggel is láthattuk, hibaelhárító mechanizmusok beiktatására van szükség.”

A kereskedők szerint a tőzsde az elektronikus platform új verzióján dolgozik, amely ugyan majd egyszer biztosítja, hogy a limiteket ne lehessen átlépni, de most még nem tervezi a Select frissítését, hogy már a közeljövőben is megakadályozható legyen a napi limitek átlépése.

 

A nikkel árfolyama
 

Az éjszakai kereskedést – londoni idő szerint hajnali 1-től – a nikkel esetében egyébként a márciusi botrány óta nem indították újra, és erre nem is kerülhet sor, amíg a rendszer hibáját ki nem javítják – emelték ki.

A londoni fémtőzsde, amely a világ legrégebbi és legnagyobb ipari fémpiaca, amúgy a Hongkongi Tőzsde tulajdonában áll.