Kedden kezdődik az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed novemberi kamatdöntő ülése. A Fed tisztviselői már jelezték, hogy valószínűleg 0,75 százalékponttal emelik a szövetségi alapok referenciakamatát, a 3,75 és 4 százalék közti tartományba. 

Ez immár a negyedik egymást követő kamatemelés lenne az elszabadult elleni küzdelemben. A Wall Street elemzői már Jerome Powell Fed-elnök szerdai beszédére várnak, amely irányt szabhat a decemberi kamatvárakozásoknak. Ez annál is izgalmasabb, mert a tisztviselők egy része a közelmúltban jelezte, hogy az e heti ülés után már lassítani szeretnék a kamatemelések ütemét. 

A The Wall Street Journal emlékeztetett, hogy idén júniust megelőzően egészen 1994-ig kell visszalapozni a jegybanki kalendáriumokban, hogy 75 bázispontos kamatemelésre leljünk.

US Federal Reserve Chair Jerome Powell gestures as he speaks at a news conference on interest rates, the economy and monetary policy actions, at the Federal Reserve Building in Washington, DC, June 15, 2022. - The US central bank is committed to bringing down high American inflation and could hike the benchmark interest rate by another 0.75 percentage points in July, Federal Reserve Chair Jerome Powell said Wednesday. "Clearly, today's 75 basis point increase is an unusually large one and... either a 50-basis-point or a 75-basis-point increase seems most likely at our next meeting," Powell told reporters. (Photo by AFP)
Fotó: AFP

Az új félelem: recesszió

A mostani találkozón 

a jegybankároknak már el kellene gondolkodniuk a kalibráláson, ha csak hűteni szeretnék a gazdaságot, nem pedig lefagyasztani 

– mondta Diane Swonk, a KPMG vezető közgazdásza.

Az amerikai tőzsdei lap elég élesen fogalmazott a Fed-ülés beharangozójában. A jegybankárok szerinte széles körben támogatták a kamatemeléseket ezen a nyáron, mert loholtak az események után. Amíg az infláció 40 éves csúcsok közelében mozgott, a kamatok még a tavasszal is a zérus pont közelében horgonyoztak. A Fed-alapok vaskos kamatlába immár az egész gazdaságot letapossa, mert jelentősen megdrágítja a hitelfelvételt

A régi félelem: infláció

Ellen Meade, a Duke Egyetem közgazdásza, aki korábban a Fed vezető tanácsadója volt, úgy véli: a decemberi ülés természetes alkalmat kínál a lassításra, mert ekkor mutatják be az új előrejelzéseket. Más elemzők szerint azonban a Fednek nehéz lesz visszafognia magát decemberben, mert az infláció továbbra sem lankad. Korábban azzal számolt a Fed, hogy az infláció idén már mérséklődik. 

A Deutsche Bank, a UBS, a Credit Suisse és a Nomura Securities elemzői arra számítanak, hogy a Fed decemberben is 75 bázispontot emel az irányadó rátán. A Bank of America, a Goldman Sachs, a Morgan Stanley és az Evercore 50 bázispontot vár az év utolsó kamatdöntésén.

A Fed szeptemberi ülése óta közzétett gazdasági adatok vegyesek. Miközben a belső kereslet lassult, s a lakáspiac meredeken zuhan, továbbra is erős a de nem enyhült az inflációs nyomás.

Közgazdászok jövő nyárra 4,6–6 százalékos irányadó kamatot várnak a Fedtől.