Mintha nem lett volna elég az idei hullámvasutazásból, a jövő évben is nagy piaci volatilitásra készülhetnek a tőzsdézők, hogy aztán a jelenlegi szintek közelébe érkezzen vissza 2023 végére az S&P 500 index – vázolta fel a következő, bő egy év nem éppen rózsás részvénypiaci várakozásait Michael Wilson, a Morgan Stanley stratégája.

Correction,Of,Usa,Stock,Market.,Correction,Chart,On,Background,Of
Fotó: Shutterstock

A 2022-es piaci zuhanást legpontosabban előrejelző stratéga prognózisa szerint az amerikai részvények a mostanihoz hasonló szinten zárhatják a következő évet, az odáig vezető út azonban rázósnak ígérkezik.

A zászlóshajónak számító tengerentúli részvényindex, az S&P 500 3900 pontra futhat be 2023 végére, mindössze 2 százalékkal magasabbra a múlt pénteki záróértékénél.

Az előttünk álló út sokkal bizonytalanabb, mint egy évvel ezelőtt volt, és valószínűleg számos fordulatot tartogat – hangsúlyozta Wilson a Bloomberg által szemlézett elemzői jegyzetében.

A múlt heti, vártnál kedvezőbb inflációs adat kiváltotta tőzsdei fellendülés néhány hétig még folytatódhat a szakértő szerint.

A stratéga úgy látja, a jövő évre vonatkozó, konszenzusos vállalati eredményvárakozások továbbra is túlzottan magasak. Ő azzal számol, hogy az amerikai cégek profitja 11 százalékkal zsugorodik majd, amit 2024-ben erős felpattanás követhet.

Ez újabb figyelmeztetés lehet az amerikai cégeknek, amelyek a pandémia kezdete, vagyis 2020 első negyedéve óta a leggyengébb háromhavi teljesítményről adtak számot a magas az erős dollár és a profitfigyelmeztetések mellett.

A jövő év elején akár a 3000 pontos szintet is tesztelheti a meghatározó amerikai tőzsdeindex, az S&P 500-at az első negyedévben a 3000–3300 pont közötti sávba várja a Morgan Stanley szakértője. Ez csaknem 20 százalékos zuhanás lenne a jelenlegi szintekről. 

A befektetők figyelmébe ezért a defenzívebb részvényeket ajánlja, a szektorok közül az alapvető fogyasztási cikkeket gyártó, az egészségügyi, valamint a közmű- és az energiacégek tartoznak ide.