Warren Buffettnek általában igaza van, ha befektetésekről van szó. Idén, ha rácáfolni ugyan nem is tudott a piac, de legalább egy kis változatosságot hozott a megszokott trendekbe.

Trading On The Floor Of The NYSE As U.S. Stocks Pare Declines While Small Caps Fuel Election Rally, Goldman Sachs Group Inc., signage is displayed on the floor of the New York Stock Exchange (NYSE) in New York, U.S., on Friday, Nov. 11, 2016. U.S. stocks fluctuated in whipsaw trading, with the Dow Jones Industrial Average spinning near a record, as investors speculate how Donald Trump's policies will impact the economy and interest rates. Small caps headed for the best weekly gain in five years. Photographer: Michael Nagle/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Getty Images

Omaha Orákuluma 2007-ben azt mondta, egy magára hagyott S&P 500 indexet követő befektetési alap tízéves távlatban mindig jobban fog teljesíteni, mint hedge fundok bármilyen összetételű csoportja.

És Buffett nem véletlenül Buffett, ebben is igaza volt: 2008–2017 között is nyert volna az index, de az elmúlt tíz évet alapul véve sem lett volna más a helyzet. 

Az Orákulum szava és a valóban huzamos ideje igaznak bizonyuló piaci trendek is azt támasztják alá, hogy a részvények árfolyama 0ämindig felfelé megy”, így hosszabb távon mindenféleképpen a long pozíciók győzedelmeskednek a shortok felett. Az idei év azonban más volt, igaz, messze nem volt elég a borzalmas 2022-es piaci körkép a tízéves távlati viszonyok átszabásához, de mindenképpen szöget üthet az örökösen optimista befektetők fejébe, és dollármilliárdokat tömhet a hedge fund menedzserek zsebébe.

Az idei év részvénypiaci mészárlása ugyanis az S&P 500 indexet csaknem 15 százalékos mínuszba lökte év elejéhez képest, míg a legnagyobb hedge fundok teljesítményét tömörítő indexnek csupán 2,6 százalékos csökkenést kellett elkönyvelnie.

Nagyot esett idén az S&P 500 index, de a mélyponttól már eltávolodott a kurzus

A felülteljesítéshez idén tehát elég volt kevesebbet veszteni, mint a másik fél, ezt a hedge fundok stratégiája pedig lehetővé tette számukra. A magyarul sokszor fedezeti alapként vagy árfolyamkockázati alapként is emlegetett szereplők ugyanis sokszor nem a tradicionális tőzsdei műveletekkel dolgoznak, hanem adott esetben például hatalmas mennyiségben shortolnak egy-egy részvényt, a kurzus esésére játszva, amely stratégia idén kifejezetten kifizetődő volt.

Elég csak a Teslára nézni: a cégen eddig szinte soha nem lehetett shortból szakítani, idén azonban 14 milliárd dollár pluszban vannak a cég kurzuscsökkenésére játszók.

Az egyik legnagyobb hedge fund, a Citadel annyira nagy sikert könyvelhet el idén, hogy a cég vezetője saját zsebéből küldte Disney Landbe hosszú hétvégére közel 10 ezer alkalmazottját. A vállalat Wellington nevű alapja idén 32 százalékos pluszt hozott, miközben ugyanezen időszak alatt az S&P 14 százalékot vesztett. Az örömre tehát minden ok megvolt.

A Citadel közel hétmilliárd dolláros profitot tud majd év végén a befektetőinek kifizetni.

A hedge fundok közül nem mindegyik zárt ilyen kiemelkedően jó évet. A technológiai részvényekkel túlsúlyos Tiger Global Management 54 százalékos éves mínuszban jár jelenleg, ami a tech szektor idei teljesítményét látva közel sem lehet meglepő, az egykoron fényes csillagként tündöklő Melvin Capital pedig bele is rokkant az idei év piaci viszontagságaiba.

Az S&P 500 index szektorainak idei teljesítménye
23 százalékos mínuszban idén a tech szektor

Azt pedig, hogy jövőre merre indulnak meg a piacok, egyelőre nem látni tisztán, a Wall Streeten sincs konszenzus. Vannak, akik recessziótól félve további esésre számítanak, vannak, akik két számjegyű növekedést prognosztizálnak, és vannak, akik szerint csak a jövő év eleji szakadás a biztos, onnantól pedig szabad a gazda. 

Egy biztos: szokatlan a két egymást követő rossz év, Buffett pedig még annál is ritkábban téved, így minden reményünk meglehet a jövő évi ralira. Akár az államkötvények, akár a részvények terén jön a következő nagy sztori, mi szóltunk!