A 2022-es esztendő egyértelműen az energiaszektoré volt, a drasztikusan megemelkedő energiaárak nagyon jót tettek teljesítményének: év eleje óta az S&P 500 vonatkozó indexe 54 százalékos pluszt produkált, ami messze felülmúlja a többi ágazat eredményeit.

2022, creative idea.Concept of idea and innovation.New Concept 2022, áram, energia,villamosenergia, energy, electricity, elektromos, áram, energy, termelés, product,
Fotó: Getty Images

Az S&P 500 az energiaszektorba sorol minden olyan céget, amely olaj-, gáz-, szén-, illetve egyéb üzemanyagok előállításával, marketingjével, szállításával, kereskedelmével vagy az ezekhez szükséges eszközök előállításával foglalkozik. A szektorbeli cégek teljes piaci kapitalizációja 3,58 ezer milliárd dollár.

Az ágazat már 2021-ben is a legjobban teljesítő volt az S&P 500 által mért iparágak közül, tavaly is 54 százalék feletti növekedést ért el, ami gyakorlatilag azonos az idei év mindent elsöprő sikerével. 

Az idén legjobban teljesítő energiaipari cégek sorát az Occidental Petroleum vezeti, részvényárfolyamának 139,7 százalékos növekedésével, majd az EQT és a Hess következik, papírjaik 94 százalék feletti felértékelődésével . A 10 legjobb eredményt elérő cég közül még a tizedik árfolyama is 71 százalék felett növekedett.

Volt ugyanakkor honnan erősödjön a szektor, ugyanis 2014 és 2020 között ötször is ez volt a legrosszabbul teljesítő ágazat, csak 2016-ban és 2017-ben tudott jobb eredményt hozni ebben az időszakban.

A 11 ágazat versenyében a közüzemi szektor futott be a második helyre a maga 0,74 százalékos növekedésével, a harmadik legjobban teljesítő pedig az egészségügy lett, –0,93 százalékos teljesítménnyel.

A top 3-ban tehát csupán két ágazat mutatott fel növekedést, a dobogó harmadik helyén már esést elkönyvelő szektor szerepel.

Az S&P 500 index szektorainak idei teljesítménye
Az S&P 500 indexe 16 százalékot esett idén

A távközlési szektor idei gyatra teljesítménye viszonylag meglepetés, hiszen az iparág az elmúlt 3 évben mindvégig 20 százalék feletti növekedést tudott felmutatni. A szolgáltató szegmens szintúgy sokéves pozitív sormintát tört meg az idén, de itt még szembetűnőbb a változás: ez ugyanis egy olyan ágazat volt, amely 2009 óta nem könyvelt el negatív eredményt, sőt, a 20 százalék feletti éves plusz sem volt szokatlan.

Az ingatlanszektor idei esése beleilleszkedik az ágazat megszokott ritmusába: a szegmens eredményeit ugyanis 2018 óta egy erős év után egy gyenge követi, így lett ez az idei esztendő végére is: a szektor teljesítménye a tavalyi 46 százalékos növekedés után fordult az idén visszájára.

A pénzügyi szektor tavalyi 35 százalékos erősödés után hozott az idén tetemes mínuszt, míg az ipari múlt évi 21 százalékos plusza fordult az idén alacsony negatívba.

Maga az S&P 500 index is alaposan megsínylette az idei év tőzsdei viharait, az év eleje óta 16 százalékos mínuszt hozott össze. Azt ugyanakkor érdemes hozzátenni, hogy a közelmúlt legrosszabb értékéhez képest (2304), amit 2020. március 15-én mértek, a mostani állás jelentős növekmény.

Az S&P 500 index alakulása
Éves szinten esett az index, de távolabb visszatekintve már nem olyan borús a helyzet

Az S&P 500 indexben 28,1 százalékos súllyal vannak jelen a techcégek, 13,3 százalékkal az egészségügyi vállalatok, illetve 11 százalék körüli részesedésük van a szolgáltató, illetve a pénzügyi szektornak, így a technológiai papírok teljesítménye képes a leginkább befolyásolni az index értékének alakulását. Hiába produkáltak tehát kifejezetten erős évet az energiaipari vállalatok, a maguk 3,7 százalékos részesedésével nem sok vizet zavartak.

Az S&P 500 indexének legmagasabb záróértékét 4796 pontot az idén január 3-án mérték, így az idei esést érdemes ennek tekintetében szemlélni.