A Tesla tündöklése és bukása befektetők millióit tehette gazdaggá az elmúlt években, és teheti ezt most is, csak a másik irányból szemlélve a piacot.

Fotó: Frederic J. Brown

Eddig ugyanis azok nyertek nagyot, akik a Tesla árfolyamának emelkedésére fogadtak, most viszont a shortolókon van a sor. Ők az árfolyam csökkenésére játszanak: kölcsönvesznek egy adott mennyiségű részvényt, amit aztán eladnak és reménykednek abban, hogy később alacsonyabb áron tudják visszavenni a drágábban eladott papírokat, ezzel keresve a két ár közti különbségen. A short-ügylet lezárása a kölcsönvett papírok visszaszolgáltatásával zárul a kölcsönadó fél számára.

A Tesla részvényeinek árfolyama egészen elképesztő utat tett meg az elmúlt pár évben. 

2020 elején 30 dollár körül mentek a papírok, a 2021 novemberi csúcson 409 dollárba került egy most pedig egy ideje meredek zuhanásban van a cég kurzusa, 132 dollárt kell fizetni egy papírért.

A legjobb napjain a cég piaci kapitalizációja 1200 milliárd dollár volt, amivel az Egyesült Államok egyik legértékesebb cégévé is vált egy időre. Ezek a napok azonban már elmúltak, sokak hatalmas bánatára, de kevesek annál nagyobb örömére: a részvényt shortolók végre megkapták, amire vágytak.

A cég bukására játszók ha eleinte sokan is voltak, időközben rengetegen elhullottak: kénytelenek voltak zárni hatalmas veszteséget összehozó shortjaikat, amivel akaratlanul is csak még feljebb tolták az árakat. A cégen idén először lehet igazán shortból pénzt keresni: 2018 és 2021 között minden egyes évben rajtavesztettek pesszimizmusukon a befektetők.

2020-ban 40 milliárd dollárt vesztettek a Tesla vesztére fogadók, a cég az évben méghétszerezte részvényei árát.

Idén azonban minden máshogy alakult, a károgók és pesszimisták örülhettek: a shortolók kollektíven idén több mint 15 milliárd dollárt nyertek a cég kurzusának mélyrepülésén, megtörve ezzel a sokéves trendet.

A Tesla árfolyama
Kétéves mélyponton az árfolyam, nem látni a végét sem

A Tesla az eddigi remek évei ellenére az egyik legtöbbet shortolt cég a világon, 2021-ben volt olyan nap, amikor 51 milliárd dollár értékű részvénye volt shortra eladva, idén decemberben ez 13 milliárdnyi összérték alá csökkent. A hatalmas összegek ugyanakkor nem jelentik, hogy arányaiban ennyi „tőke” játszana az árfolyam bukására, hiszen a short-ügyletek sokszor nagy tőkeáttéttel zajlanak, így egy-egy befektető sokkal nagyobb short-pozíciót is tud nyitni, mint amekkora egyébként a rendelkezésre álló tőkéje. 

A hatalmas short-arány miatt Musk már többször is felemelte szavát, egyenesen követelve a shortolás, mint kereskedési forma betiltását.

Szerinte aki shortol, az értéket pusztít. Ennek kapcsán egyszer nyíltan betámadta a Microsoft-vezér Bill Gatest, aki szerinte 500 millió dollárnyi Tesla papírt shortolt éppen akkor – vádjai azonban süket fülekre találtak. 

A Tesla érdekes módon nemcsak az egyik legtöbbet shortolt, de a legtöbbet vett részvény is az amerikai piacon. A lakossági kisbefektetők ugyanis imádják a céget, idén 15,2 milliárd dollár értékben vették a cég papírjait. Musk meg közben eladott 40 milliárdnyit.