Az idei év brutálisan rossznak bizonyult a befektetők számára, estek az indexek és többségében a részvénypiacok, csak az energiaszektor bizonyult immunisnak a viharokkal szemben.

MOL OTP tőzsde részvények business man celebrates his success goal on stock exchange background
Fotó: Shutterstock

A következő negyedév sokak számára lehet döntő jelentőségű.  

A nagyok ugyanis még mindig esésre játszanak, a kicsik viszont megváltóként várják a bikát, ennek a helyzetnek pedig valamelyik fél minden bizonnyal alaposan meg fogja inni a levét. 

De nem csak a méret számít a várakozások tekintetében, a Wall Street nagyjai sem látják még a helyes irányt. Az óvatosság pedig egyelőre a medvének kedvezett.  

A Morgan Stanley egyik elemzője további esésre számít, de azért bevásárolna a tech cégek összeomlott papírjaiból. A Goldman Sachs és a BlackRock szakemberei a részvényekben két számjegyű növekedésre számítanak jövőre, de abban ők is egyetértenek, hogy az első negyedév még bőven alakulhat viharosan

A legjobbnak vélt vételek Wall Street-i listáján pedig helyet kaptak energiacégek, gyógyszercégek és képviselteti magát a tech szektor is. 

Történelmi mélypontot közelít a sokak által favorizált Tesla, szakad a Netflix és csapong a Meta: mégis, hogy lehet kiigazodni mindezen a felforduláson a részvénypiacokon? A hedge fundok véleménye egyelőre tiszta: esésre játszanak, növelik a készpénzállományukat, és a medvepiac által diktált trendeknek megfelelően veszik a határidős részvényeket is. 

A kisbefektetők pedig mindeközben tőlük szokatlan módon kitartanak az optimista véleményük mellett. A történelmi tapasztalatok azt mutatják, hogy az S&P 500 esésével párhuzamosan az amerikai lakossági befektetők közel 10 milliárd dollárnyi részvényüktől szabadulnak meg, mire az index 10 százalékot esik.  

Erre az idén még annak ellenére sem került sor, hogy a Fed töretlenül emelte az alapkamatot , az elszabaduló az egész világot megrázta, és az S&P nemhogy 10 százalékot esett, de év eleje óta majdnem 20-at is. 

 

az s&p 500 index alakulása
Elképesztő mélyrepülésben az S&P 500 indexe

A részvénypiaci zuhanás a nagyok részéről óvatosságot irányzott elő, és teszi ezt még a továbbiakban is, míg a kicsik lelkesedését, úgy tűnik, semmi sem tudja megtörni. És még mindig nincs vége az évnek. Ugyanis az év utolsó pár napján is érheti még meglepetés a kereskedőket: egy rali kíméletlen csapást mérhetne a shortoló hedge fundokra, és mérhetetlen örömöt váltana ki a lakossági befektetőkből. 

Az S&P 500 index szektorainak idei teljesítménye
Az S&P 500 beszakadásán is lehetett keresni, de elenyésző eséllyel

A jövő év eleji kilátások latolgatásába a „januáreffektus” is nagyban bezavarhat.  

„Januáreffektusnak” azt a piaci folyamatot nevezik, amikor egy jól látható decemberi esést egy kiemelkedően jó január követ a tőzsdén. Ennek lehetséges kiváltó okai közt tartják számon az adóalap-csökkentő magatartást a befektetők körében, de az év végi bónuszok januári befektetése is egy releváns magyarázat lehet rá. A jelenség változó intenzitással bukkan fel a piacokon, ami szinte lehetetlenné teszi a vele való biztos kalkulációt a szakemberek körében is.

Addig még azonban érkezik majd adat az amerikai lakhatási helyzetről és a lakosság költekezési trendjeiről is, talán valamivel pontosabb képet festve a kamatemelés hatásának valós leképződéséről, ez pedig a gazdasági és a részvénypiaci várakozások tekintetében is segíthet jobban kiigazodni.