Óvatosságra int a Morgan Stanley tőzsdei guruja, Mike Wilson. A Wall Street-i szakértő szerint az elmúlt hetekben az amerikai tőzsdéken tapasztalt hegymenet lendülete hamarosan kifullad. 

bika medve Bull and bear shapes look like made of origami paper with symbols of tőzsdepiac stock market trends on them. Vector illustration. 514753795
Fotó: Domi8nic / Getty Images

Wilson, aki nemrég sikeresen jósolta meg a tőzsdék előző visszapattanását, most is kongatja a vészharangokat. Szerinte a gyengülő dollár, a Fed kamatemelése és az erősödése eddig felfelé hajtotta a piacokat, de a bizonytalan jövőbeli kilátások a piac újabb irányváltását jelezhetik előre. 

Ezeket a félelmeket támasztják alá a nemrég nyilvánosságra került, a vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adatok, illetve a Kínát érintő újabb Covid-hullám miatti lezárások. 

A munkaerőpiaci jelentésből kiderül: az adatok a piac által várt órabér-emelkedést és foglalkoztatottsági várakozásokat is lekörözték, csupán a munkanélküliségi ráta nem lett jobb.

Létezik jó befektetés

Wilson szerint ebben a piaci helyzetben csak és kizárólag olyan részvényekbe érdemes fektetni, amelyek nem függenek a növekedési faktortól. Ezek közé tartoznak az egészségügyi szektor papírjai, a nagy és ismert márkák részvényei (PepsiCo, Coca-Cola, Procter & Gamble) és a közüzemi szektor szereplői.

A következő időszakra Wilson kifejezetten nem ajánlja az egyébként nagy haszonnal kecsegtető tech szektor részvényeit.

A Wall Street más szereplői is a Wilsonéhoz hasonló álláspontot képviselnek. A Goldman Sachs elemzői nem látnak jeleket arra, hogy az S&P 500-as indexet alkotó vállalatok átlagos nyeresége jövőre meghaladná az ideit. A cég egyik elemzője elmondta:

„Relatíve defenzívek maradunk a következő három hónapos időszakban, mivelhogy a növekvő reálhozamok és a piacot övező bizonytalanság jelentősen megnehezíti a növekedést.”

Az elmúlt hónapban egyébként az S&P 500 4 százalék, a Nasdaq Composite és a Dow Jones index pedig 5 százalék feletti pluszokat is el tudott érni.