Warren Buffett 1999-ben egy konferencián mondta el talán legismertebb beszédét, amelyben óva intette a befektetőket a túlzott önbizalom csapdájától.

Berkshire Hathaway holds annual shareholders' meeting
Fotó: AFP

Az üzletember figyelmeztette kortársait, hogy túl magasak a várakozásaik a saját cégeik tőzsdei teljesítményét illetően. Buffett akkor rámutatott, hogy az amerikai történelem megélt már olyan időszakokat, amikor a gazdaság akár meg is négyszerezte teljesítményét, ugyanakkor ebből a hatalmas növekedésből a mit sem látott. Mégpedig azért, mert az ott jegyzett cégek részvényei már a kiinduláskor is túlárazottak voltak. 

Buffett elismerte, hogy akkoriban az amerikai piac teljesítménye szinte minden várakozást felülmúlt, de szerinte ennek éppen hogy óvatosságra kellett volna intenie a befektetőket, nem pedig ösztönöznie a költekezést.

Akkor Buffettnek igaza lett. A kijelentését követően nem sokkal kipukkadt a dotcombuborék, és 75 százalékos zuhanásba küldte az amerikai tőzsdéket. Az esés során az Apple és az Amazon elvesztette értékének közel 80 százalékát, de a Microsoft sem úszta meg olcsón.

Árfolyamváltozások
 

Bill Gates cége 34 százalékot bukott, amit csak 14 év elteltével tudott visszahozni. Az Intel még ennél is rosszabbul járt: 17 év alatt is csupán  24 százalékot tudott visszanyerni, ami messze elmaradt az S&P 500 58 százalékos erősödésétől.

Két évvel ezelőtt Buffett üzlettársa, Charlie Munger adott közre hasonló figyelmeztetést. Az üzletember szerint a befektetők már majdhogynem a tűzzel játszottak a féktelen befektetési kedvük miatt 2020-ban, és az ő félelmei is valósággá váltak, ugyanis 

még abban az évben történelmi zuhanásnak indultak az amerikai piacok, az S&P 500 22 százalékot esett rövid időn belül, véget vetve egy 14 évig tartó bikapiacnak. 

A mélyrepülés során a Tesla, az Amazon, a Meta és az Apple együttesen dollár ezermilliárdokat vesztettek értékükből, és a befektetési kedv csökkenése nemcsak a börzén lévő cégeket érintette, hanem a startupok finanszírozása is 23 százalékot esett, ami egy teljes piaci szemléletváltás megindulását jelezte előre.

A befektetők ugyanis már nem attól félnek, hogy kimaradnak egy nagy sztoriból, hanem sokkal inkább azt a bukást próbálják meg elkerülni, amely a csaknem egy éve tartó medvepiacból következhet. 

Pont a piac és a befektetők ilyen viselkedése helyezi ismét előtérbe Buffett örök érvényű szavait: akkor légy kapzsi, amikor mindenki fél. Aki ugyanis a legutóbbi esés után bátor volt, sokat kereshetett: a tech cégek részvényei pár év alatt akár 2000 százalékos emelkedést is tudtak produkálni.

Napjainkban egy páratlan lehetőség is elérhető a befektetők számára: korán invesztálni a startupokba a közösségi finanszírozás révén. 

A StartEngine és az Indiegogo platformokon keresztül közel 2 millió befektetőt tudnak elérni az induló cégek, ami páratlan lehetőség az érintett fél számára.