Továbbra sem kedvez a széljárás a vállalatfelvásárlásoknak és a fúzióknak (M&A), a cégek értékeltségét megtizedelő heves piaci hullámzások és a gazdasági környezet rohamos romlása miatt világszerte jelentősen visszaesett az üzletkötések száma. A szakértők 2023-ban a piac lassú helyreállására számítanak.

Concept,Of,Collaboration,To,Change,The,World,To,Reduce,Global
Fotó: Shutterstock

December 20-ig 3,66 ezermilliárd dollárt tett ki a cégfelvásárlási piacon végrehajtott tranzakciók összértéke, ami 37 százalékos visszaesés a tavalyi rekordévhez képest a Dealogic adatai szerint.

A befektetési bankárok és az M&A-piaci szakértők szerint a 2021-es 5,9 ezer milliárd dolláros csúcsszint eleve fenntarthatatlan volt, ezért korrekcióval számoltak az idén. Az év második felében tapasztalt gyenge aktivitást, a tranzakciók elhalasztását pedig a makrogazdasági bizonytalansággal magyarázzák.

Egyes eladók még mindig a korábbi árat szeretnék kapni, míg a vevők egy része továbbra is a régebbi finanszírozásban reménykedik, holott ezek már nem elérhetők. Ezért látunk kisebb aktivitást

 – mondta Dirk Albersmeier, a JPMorgan globális M&A részlegének társvezetője a Reutersnek.

A legnagyobb, amerikai piacon 43 százalékkal zsugorodott a tranzakciós volumen, 1,53 ezermilliárd dollárra. Európában és az ázsiai–csendes-óceániai térségben 27, illetve 30 százalékkal kisebb tételben köttettek üzletek, ez egyaránt valamivel több mint 900 milliárd dolláros tétel.

Ugyan tíz nap még hátravan belőle, a negyedik negyedévben különösen száraznak bizonyult a piac, ugyanis mindössze 641 milliárd dollárt fordítottak felvásárlásokra és fúziókra a vállalatok. Ez 56 százalékos visszaesés éves alapon.

„A geopolitikai feszültségek és az emelkedő kamatkörnyezetet eredményező egyszerre ütötte fel a fejét, és ez a két tényező együtt nagyon kedvezőtlen hatással volt a piacra” – hangsúlyozta Tim LaLonde, az Evercore globális befektetési banki tevékenységéért felelős vezetője.

A gazdasági ellenszél dacára 2022-ben 39, egyenként 10 milliárd dollárt meghaladó értékű „megadealt” is nyélbe ütöttek.

A jelenleg zajló negyedév két legnagyobb üzletét az Amgen és a Kroger kötötte, előbbi 28 milliárd dollárért vásárolta fel a Horizon Therapeutics biotechcéget, az amerikai kiskereskedelmi lánc pedig egy kisebb riválisát, az Albertsons feletti irányítást szerezte meg.

A jövő évre mérsékelt optimizmussal tekintenek a szektort ismerők, a Bank of America prognózisa szerint az első három hónapban még visszafogott lehet az M&A-piac, a második negyedévtől kezdődően viszont felpöröghetnek az ügyletkötések.

Jelentős aktivitásra számít Frank Aquila, a Sullivan & Cromwell M&A-partnere is, aki szerint nemcsak az amerikai vállalatok körében láthatunk majd tranzakciókat, hanem több európai cég és más nemzetközi befektetők is hajthatnak végre felvásárlásokat az Egyesült Államokban.

Főként az energiaszektorban lehet élénk mozgásokra számítani, mivel Európának hatalmas mennyiségű, Oroszországból származó energiát kell alternatív forrásokkal helyettesítenie – vélekedett a hírügynökségnek Lorenzo Corte, a Skadden londoni ügyvédi iroda partnere.