Közeleményt jelentetett meg szerdán a Wallis csoport az Alteo-ügylettel kapcsolatban. Bár az energetikai cégből való kiszállás okáról keveset árultak el, azt elmondták, mihez kezdenek a befolyó összeggel. 

Budapest 20190913 ALTEO Nyrt. új akkumulátoros villamosenergia-tárolójának átadásán a cég XIV. kerületi, Füredi úti telephelyén.
Chikán Attila
Palkovics László
Áder János
foto: Kallus György/Világgazdaság
Budapest 20190913 ALTEO Nyrt. új akkumulátoros villamosenergia-tárolójának átadásán a cég XIV. kerületi, Füredi úti telephelyén.Chikán AttilaPalkovics LászlóÁder Jánosfoto: Kallus György/Világgazdaság
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A Wallis az Alteót 2008-ban alapította, és azóta meghatározó tulajdonosa maradt a megújuló energetika terén vezető hazai vállalatnak. Ezen időszak alatt az árbevétele dinamikusan bővült, 

az idei első kilenc hónapban meghaladta a 60 milliárd forintot a következetesen végrehajtott stratégiának köszönhetően. 

Az idei évre bebizonyosodott az, amiben a Wallis és az Alteo vezetése mindvégig hitt, hogy egy olyan stratégiai ágazatban is, mint az energetika, lehetséges új, alternatív piaci szereplők számára a robusztus növekedés. A következő időszak további jelentős tőkeigényű fejlesztési és befektetési lehetőségeket hozhat az Alteo számára, amely készen áll arra, hogy az energetikai iparág soha korábban nem látott helyzetét kihasználva újabb fokozatba kapcsoljon. 

A hétvégi bejelentés szerint a Mol által vezetett konzorcium vételi ajánlatot tett a Wallis Asset Management teljes, 61,56 százalékos részesedésére. 

A vételár tükrözi mind a jelentős részvényesi értéknövekedést, amelyet a Wallis elért a vállalattal, mind a piaci likviditás korlátait, amellyel egy nagybefektetőnek számolnia kell

 – olvasható a közleményben.

A Wallis több mint 30 éves története során jó néhány céget alapított és pénzügyi befektetőként több jelentős vállalati felvásárlást és eladást hajtott végre. A Wallishoz köthetők többek között olyan tranzakciók, mint a Danubius Rádió, a Pannon GSM, az Index, a West Deutsche Landesbank, a Market eladása, illetve a Praktiker felvásárlása. 

Most elérkezett az idő, hogy az új energetikai és befektetési ciklusban egy új befektető támogassa az Alteót céljai megvalósításában.  

A Wallis az Alteo részesedésének lezárását követően újabb magyarországi és régiós befektetéseket tervez, továbbra is aktív résztvevője kíván lenni a hazai értékpapírpiacnak.

Kedd este az is kiderült, hogy az Alteo-részvények megszerzésére szóló kötelező vételi ajánlatot a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal jóváhagyásáig a Magyar Nemzeti Bank felfüggesztette.