A hét végén meglepte a piacot a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetét és szövetségeseit tömörítő OPEC+ azzal, hogy a vasárnapi online kvótadöntő ülésén úgy határozott, hogy az uniós és G7-es ársapka bevezetésével előálló képlékeny helyzet miatt egyelőre nem változtat az érvényben lévő kitermelési kvótákon. Hétfőn azonban már arra a hírre emelkedett az olaj ára, hogy az Európai Unióban az utolsó pillanatban megegyezés született a sajtóban csak ársapkaként emlegetett, az orosz tengeri szállításokra kivetett árkorlátról. 

Az olajpiac most azt találgatja, vajon mit lép válaszul Putyin orosz elnök,

s a vészjósló szcenáriókban nincs hiány.  

Oil Refinery Views As Oil Price Rides Virus Rollercoaster
Fotó: Andrej Rudakov / Bloomberg via Getty Images

További spekulációkra adhat okot, hogy 

Szaúd-Arábia, a világ vezető olajexportőre, tíz hónapos mélypontra csökkentette a januári hivatalos eladási árat (OSP) az ázsiai vevők számára

a benchmarknak számító arab könnyű nyersolajra. A szaúdiak a megingó keresletre és az orosz olaj növekvő piaci jelenlétére hivatkoznak. 

Az elmúlt hónapokban alaposan átrendeződött az ázsiai olajpiac. India nem hajlandó csatlakozni az Oroszország elleni, egyre szélesebb piacot érintő olajembargóhoz. Míg az orosz–ukrán háború első hónapjaiban a gyengébb minőségű Ural típusból halmoztak fel készleteket, most a jobb minőségű orosz könnyűolaj, az ESPO piacán aktivizálták magukat. Az indiai finomítók a jelentős diszkonttal megvásárolt orosz olajból állítanak elő késztermékeket. 

Az indiai ESPO-vásárlások kimondottan a szaúdiaknak fájnak,

mert Újdelhi olcsóbban jut hozzá a magasabb minőségű orosz könnyűolajhoz, így feleslegessé válik a Szaúd-Arábiából és Abu-Dzabiból származó olaj.

Az Ázsiába irányuló arab könnyűolaj januári határidős felárát a decemberihez képest hordónként 2,20 dollárral, hordónként 3,25 dollárra csökkentették az ománi/dubaji referenciatípus jegyzéséhez képest – közölte hétfőn a Saudi Aramco állami olajcég. A változás összhangban volt a piaci előrejelzésekkel, amelyek 2 dollár körüli csökkentésre számítottak hordónként. 

Az Északnyugat-Európába irányuló olaj januári árát a decemberihez képest hordónként 1,80 dollárral csökkentette Szaúd-Arábia, míg az Egyesült Államokba irányuló árát változatlanul hagyta.

Szaúd-Arábia azt követően igazította ki a januári OSP-t, hogy a G7-csoport és Ausztrália megállapodott az orosz tengeri nyersolaj hordónkénti 60 dolláros árkorlátozásáról.

Bár a piac az árplafon bevezetése után továbbra is óvatos az orosz nyersolajexport jövőjével kapcsolatban, abban a legtöbben egyetértenek, hogy ez új helyzetet teremt, a korábbinál több rakomány áramlik Ázsiába.

Az orosz olaj versenyezni fog a közel-keleti nyersolajjal

– vélekedett egy szingapúri kereskedő. Mindez az OPEC+ két legnagyobb országa között a későbbiekben feszültséget okozhat.