Történelmi csúcsra futottak hétfőn a vezető indiai tőzsdeindexek, ami nagy szó, tekintve, hogy 2022 eddig a részvénypiacok mélyrepüléséről szól. 

Az NSE Nifty 50 index 0,53 százalékos emelkedéssel, 18 611,05 pontos historikus csúcsot állított be hétfőn, túlszárnyalva a 2021. október 19-én elért korábbi rekordot. A nap folyamán a BSE Sensex index 0,61 százalékkal került feljebb, s 62 674,49 ponttal szintén történelmi csúcsra emelkedett. A Nifty az Indiai Nemzeti Értéktőzsde (NSE) 50 legnagyobb vállalatának teljesítményét képezi le, míg a Sensex a Bombay Értéktőzsde (BSE) 30 legnagyobb kibocsátója részvényeinek teljesítményét méri. 

India legértékesebb vállalata, a Reliance olajcég

részvényeit a londoni jelenlét mellett a két nagy indiai tőzsdén is jegyzik.

India-Economy, Bombay Stock Exchange (BSE) building is seen in Mumbai, India, 18 July, 2022. The S&P BSE Sensex jumped 760 points to end at 54,521 level while the Nifty closed at 16,279, up 229 points. The frontline indices climbed on the back of gains in Infosys, ICICI Bank, Kotak Bank, TCS, Axis Bank, L&T, SBI, and Reliance Industries according to an Indian media report.  (Photo by Indranil Aditya/NurPhoto) (Photo by Indranil Aditya / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Indranil Aditya / AFP

 A Reuters 

az indiai olajipari vállalatok lendületes árfolyam-emelkedésével magyarázta a tőzsdeindexek felfutását,

mondván, a nyersolaj ára csökken a kínai zavargások miatt: a tüntetők a zéró-Covid-korlátozások ellen tiltakoznak és az elnök lemondását követelik. A kaotikus helyzet pedig keresleti aggodalmakat kelt az olajpiacon, ahol a kínai olajimport visszaesését árazzák. A Brent hordónkénti ára 83 dollár alá süllyedt, a WTI jegyzése 76 dollár közelében mozog.

A nyersolaj áresése jól jön az olajimportáló indiai gazdaságnak.

Az indiai részvényárfolyamok hétfői emelkedése annál is feltűnőbb, mert a nagy ázsiai piacok negatívban kezdték a hetet. A Hang Seng 1,57 százalékos, a Shanghai Composite 0,75 százalékos, a Nikkei 0,42 százalékos visszaesést mutatott. 

Kiugróan teljesített India legnagyobb kapitalizációjú cége, a Reliance olajválallat, amely közel 4 százalékot ralizott,

s a Bharat Petroleum, mely 4,61 százalékot ugrott. 

A NIFTY 50 index alakulása
 

Az indiai olajipar pörgését látva nem érdemes leragadni a Brent- és a WTI-jegyzésárak alakulásánál. Ebben a hónapban jelentette ki Moszkvában Subrahmanyam Jaishankar indiai külügyminiszter, hogy 

India továbbra is orosz olajat fog vásárolni, mivel az előnyös az országnak.

Miközben a Biden-adminisztráció hiába győzködi Delhit, hogy álljanak be az oroszországi szanciók mögé, szeptemberben már az orosz könnyűolaj, az ESPO exportjának egyötödét vásárolta India. Míg az orosz–ukrán háború első hónapjaiban a gyengébb minőségű Ural típusból halmoztak készleteket. Az Ural most 58 dollár, az ESPO 74 dollár hordónként.  

A diszkontáron vásárolt orosz kőolajból előállított indiai finomított termékek, így például a gázolaj az Egyesült Államok piacára is eljutottak, még a nyári hónapokban is.  Az európai országok ősszel is folyamatosan vásároltak dízelt Indiából és Kínából.