Megerősítette az Alteo részvényeire kiadott, 3812 forintos célárat az MKB Bank kedden kiadott friss elemzői kommentárjában. A pénzintézet a megújuló energiát hasznosító társaság háza tájáról hétvégén érkezett felvásárlási hírekre reagált. 

Alteo
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Mint ismert az Alteo részvénycsomagjának 61,56 százalékát birtokló Wallis Asset Management tulajdonrészét a Mol, valamint a Diófa Alapkezelő és az Indotek csoport egy-egy magántőkealapja közösen vásárolná meg, részvényenként 2872 forintos áron. A fennmaradó, kisbefektetői kézen lévő állományra pedig darabonként 3040 forintos kötelező vételi ajánlatot tettek az összehangoltan eljáró vásárlók.

A bank szerint az Alteo befektetési szempontból továbbra is növekedési sztori, ami indokolja a fenti célárat, implicit módon elismerve ezzel, hogy a felvásárlási ajánlat jókora diszkontot takar.

Az MKB elemzője szerint az érték és az ár ugyanakkor két különböző dolog, a cég tőzsdei jövőjét – vagyis azt, hogy magán vagy nyilvános társaságként folytatja működését a felvásárlást követően – pedig egyelőre meglehetősen nehéz megítélni. A bank ezért szorosan követi a társasággal kapcsolatos fejleményeket, és amennyiben indokolt lesz, frissíteni fogja értékelési modelljét.

Tegnap az Alteót követő másik befektetési szolgáltató, az Erste Befektetési Zrt. is megszólalt a tervezett tranzakcióról. Az osztrák bankház szakértőit meglepte a felvásárlás, különösen annak módja, hogy a Mol két magántőkealappal működik együtt a tranzakció során. Az eddig ismertté vált információk alapján az Erste is negatívan értékeli a fejleményeket az Alteo szempontjából, mert a vételi ajánlatban szereplő ár jócskán a fair részvényérték alatt van.

Az Alteo árfolyama
 

Az Erste egyébként 3790 forintra taksálja az újgenerációs energiaszolgáltató részvényeit, a harmadik, céget követő elemzőház, a Dr. Kalliwoda Research pedig előzőknél is optimistább 4182 forintos célárával.

Az elemzői konszenzus így 3928 forintot érhet a amit mindhárom szolgáltató vételre ajánl. Ez közel 30 százalékkal magasabb a kötelező vételi ajánlatban szereplő árnál.

Az Alteo árfolyama hétfőn több mint hét százalékot zuhant a fentiek miatt, keddre azonban megnyugodtak a befektetők, a kurzus délelőtt 4,5 százalékkal 3220 forintig pattant vissza, ezzel ismét jóval a Mol–Diófa–Indotek trió ajánlata felett jár a kurzus. Az Alteo a Budapesti Értéktőzsde egyik sztárpapírja idén, az év eleje óta közel 50 százalékos emelkedéssel.