A Mol csoport részesedést szerezhet az Alteo Nyrt.-ben címmel jelent meg szombat éjjel az olajtársaság közleménye a BÉT honlapján. 

Fotó: Kallus György

Eszerint a Mol kizárólagos tulajdonában álló Mol RES Investments Zrt. (MOL RES, a cégnév bejegyzés alatt áll, a társaság korábbi cégneve CEGE Zrt.) szindikátusi és összehangoltsági szerződéseket írt alá a Diófa Alapkezelő Zrt. által kezelt Főnix Magántőkealappal és az Indotek-Investments Zrt. által kezelt Riverland Magántőkealappal a Budapesti Értéktőzsde 2022. december 16-i kereskedési napjának zárását követően. 

Az összehangoltan eljáró felek célja, hogy többségi befolyást és közös irányítást szerezzenek az Alteo felett. 

Az Alteo széles portfólióval rendelkező magyar társaság, portfóliója magában foglal 69 megawatt megújuló, főként szél- és napenergia-termelő kapacitást. Ezenfelül a hagyományos áram- és hőtermelésnek is jelentős a részesedése az Alteo üzleti tevékenységében. Az Alteo üzemeltetési és karbantartási szolgáltatásokat is nyújt ipari erőműveknek, valamint aktív az energiakereskedelem, a hulladékkezelés és az e-mobilitás területén is. 

Az Alteo-részvények árfolyama idén 51 százalékkal emelkedett, ezzel a BÉT legjobb teljesítményét nyújtotta.

A felvásárlás lehetővé tenné a Mol csoport számára, hogy növelje jelenlétét a zöldenergia-termelésben és -kereskedelemben, összhangban a vállalat 2030-as stratégiájával. 

Az összehangoltan eljáró felek 2022. december 16-án a következő lépéseket tették annak érdekében, hogy többségi befolyást és közös irányítást szerezzenek az Alteóban: 

1. Minden összehangoltan eljáró fél külön-külön részvényadásvételi szerződéseket írt alá az Alteo többségi tulajdonosával, a Wallis Asset Management Zrt.-vel (Wallis AM) az Alteo alaptőkéjéből 3,330 százalékos, összességében pedig 9,99 százalékos részesedést megtestesítő törzsrészvények megvásárlására. A részvényadásvételi szerződés szerinti vételár részvényenként 2872 forint. A tranzakció lezárására rövid időn belül, a részvényadásvételi szerződés megkötését követő időszakban kerülhet sor. 

2. Annak érdekében, hogy megszerezzék a jelenleg a Wallis AM tulajdonában álló teljes, 61,557 százalékot kitevő Alteo-részvénycsomagot, az összehangoltan eljáró felek ezt követően egy további részvényadásvételi szerződést is aláírtak a Wallis AM-mel, a Wallis AM tulajdonában álló további 51,567 százalékos részesedést megtestesítő Alteo-törzsrészvények megvásárlására, amelyek egyenlő részben kerülnek majd elosztásra az összehangoltan eljáró felek között. A részvényadásvételi szerződés szerinti vételár részvényenként 2872 forint. 

3. A Mol RES mint az összehangoltan eljáró felek által kijelölt ajánlattevő, a tőkepiacról szóló törvénynek megfelelően kötelező nyilvános vételi ajánlatot tett a következő fő feltételek mellett: 

a) A kötelező nyilvános vételi ajánlat az Alteo által kibocsátott valamennyi törzsrészvényre vonatkozik. 

b) A kötelező nyilvános vételi ajánlat keretein belül az ajánlati ár részvényenként 3040 forint. 

Az Alteo árfolyama (forint)

A kötelező nyilvános vételi eljárásban megvásárolt részvények egyenlő arányban kerülnek megosztásra az összehangoltan eljáró felek között. A kötelező nyilvános vételi ajánlat részletei és a működési terv egyaránt elérhetők a Mol honpalján. A nyilvános vételi eljárásban közreműködő befektetési szolgáltató az Equilor Befektetési Zrt. A tranzakció második és harmadik lépésének zárási feltételei a kötelező nyilvános vételi ajánlatnak az MNB általi jóváhagyása, valamint a szükséges MEKH- és GVH-engedélyek megszerzése.