A Bahama-szigeteken letartóztatták a nemrég bedőlt kriptotőzsde, az FTX vezérigazgatóját. A vád szerint Sam Bankman-Fried pénzügyi bűncselekményeket követett el. Cége, az FTX a múlt hónapban jelentett csődöt az Egyesült Államokban, miután nem sikerült a négymilliárd dolláros befektetői forrásbevonás. Ez az eddigi legnagyobb kriptocsőd a világon, ami legalább 130 másik vállalatot is közvetlenül érint. A károsult hitelezők száma akár a százezret is elérheti.

FILE - Changing Market Roles: The FTX Proposal and Trends in New Clearinghouse Models UNITED STATES - MAY 12: From right, Terrence A. Duffy, CEO of the Chicago Mercantile Exchange, Sam Bankman-Fried, CEO of FTX US Derivatives, Christopher Edmonds, chief development officer of the Intercontinental Exchange, and Christopher Perkins, president of CoinFund, testify during the House Agriculture Committee hearing titled Changing Market Roles: The FTX Proposal and Trends in New Clearinghouse Models, in Longworth Building on Thursday, May 12, 2022. (Tom Williams/CQ-Roll Call, Inc via Getty Images)
Sam Bankman-Fried, az FTX alapítója és volt vezérigazgatója.
Fotó: Tom Williams / Getty Images

A BBC azt írja, hogy az FTX legalább 3,1 milliárd dollárral tartozik az 50 legnagyobb hitelezőjének. Az egyelőre nem világos, hogy a károsultak mennyi pénzt kapnak majd vissza a csődeljárás végén, szakértők szerint a befizetett összegeknek csak a töredékét láthatják majd viszont. Az FTX-en a felhasználóknak lehetőségük volt rá, hogy hagyományos pénzért kereskedhessenek kriptovalutákkal, például bitcoinnal. Az FTX összeomlása dominóeffektust indított el, sorra vizsgálják a kriptotőzsdéket a felügyeleti szervek.

A letartóztatott Sam Bankman-Fried nemrég még hatalmas elismerésnek örvendett a pénzügyi világban. Sokan a fiatal Warren Buffettként emlegették. Októberben a becsült vagyona több mint 15 milliárd dollár körül mozoghatott. Aktív volt a közéleti szereplésben is, sok pénzzel támogatta a koronavírus-világjárvány elleni küzdelmet, és részt vett a kriptográfiai szabályozás fejlesztésében is.

Ma este a bahamai hatóságok letartóztatták Samuel Bankman-Friedet az Egyesült Államok kormányának kérésére 

– közölte az USA manhattani ügyésze. A Wall Street szabályozói is közölték, hogy felelősségre akarják vonni Bankman-Friedet. Az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletének (SEC) tisztviselője, Gurbir Grewal azt nyilatkozta, örömmel fogadták, hogy a bahamai hatóságok elfogták a kriptogurut.

Az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet külön vádemelést nyújtott be az értékpapírtörvényeink Bankman-Fried által elkövetett megsértésével kapcsolatban, amelyet holnap fognak nyilvánosan benyújtani New York déli kerületében 

– tette hozzá. Bankman-Friednek a mai napon kellett volna megjelennie az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusa előtt, hogy tanúskodjon az FTX összeomlásával kapcsolatban.

Az amerikai tőzsdecégek kriptopiaci kitettségét vizsgálja a felügyelet

Az FTX-csődben érintett, rejtett hitelező részvénytársaságok után kutat a SEC.

Mi az FTX?

A FTX kriptovaluta-tőzsdét 2019-ben alapította Bankman-Fried, egy korábbi Wall Street-i kereskedő és társa, az egykori Google-alkalmazott, Gary Wang. Ez lett a világ második legnagyobb kriptotőzsdéje, ahol naponta nagyjából 10 milliárd dollárnyi kriptopénzzel kereskedtek.

Az FTX idén november 11-én csődvédelmet kért, azt követően, hogy a felhasználók három nap alatt 6 milliárd dollárt vontak ki belőle. Ezt követően Bankman-Fried lemondott a vezérigazgatói posztjáról. A csődeljárást a hatóságok egy másik kriptotőzsdére, a Binance-re bízták.

Bankman-Fried a csődeljárás előtti interjúkban elismerte, hogy valóban követett el hibákat a cég élén, de kategorikusan tagadta, hogy törvényellenes tevékenységet végzett volna.