A világ legnagyobb kriptozsődéje, Binance 2018 óta 8 milliárd dollár értékű iráni tranzakciókat dolgozott fel a közel-keleti országot sújtó amerikai szankciók ellenére. Ebből 7,8 milliárd dollár a Binance és a perzsa állam legnagyobb kriptotőzsdéje, a Nobitex között mozgott. Utóbbi honlapján útmutatás olvasható a szankciók kijátszásáráról – derül ki a Reuters cikkéből. 

Red,Pin,And,Bitcoin,On,Iran,World,Map,Ban,Of
Fotó: Shutterstock

A Binance-en keresztül áthaladó iráni pénzek háromnegyede egy kevésbé közismert kriptoban, a Tronban volt, ami lehetőséget ad a felhasználóknak, hogy elrejtsék a személyazonosságukat.

Az iráni Nobitex kifejezetten ajánlotta a Tron használatát, mivel segítségével névtelenül lehet kereskedni és így kijátszani a szankciókat. A napvilágra került tranzakciók miatt fennáll a veszélye annak, hogy a több mint 120 millió felhasználóval rendelkező cég tevékenysége az amerikai tilalmakba ütközik.

A kriptotőzsde a Reuters megkeresésére közölte: a Binance.com nem amerikai vállalat, de lépéseket tettek annak érdekében, hogy korlátozzuk az iráni piactérrel való tranzakciókat.

A vállalat szerint az iráni lakosoknak tilos számlát nyitni vagy fenntartaniuk.

Tavaly augusztusában pedig a Binance bejelentette, hogy az ügyfelek többé nem nyithatnak számlát és nem használhatják szolgáltatásait azonosítás nélkül, viszont az amerikai hírügynökség szerint a Binance azóta több mint 1 milliárd dollár értékű kereskedést dolgozott fel közvetlenül a Nobitex és más iráni tőzsdékkel.

Az összesítés szerint 2018 óta összesen 2,95 milliárd dollárnyi kripto mozgott közvetlenül az iráni tőzsdék és a Binance között, további 5 milliárd dollárnyi digitális valuta pedig közvetítőkön keresztül áramlott. A Tron mellett a többi iráni tranzakció a főbb kriptovalutákban (bitcoin, XRP) valamint egy kisebb tokenben, a litecoinban történt.

Az adatok szerint nem csak a Binance érintett, a Nobitex felhasználói körében a második legnépszerűbb a Seychelle-szigeteken bejegyzett KuCoin volt, ami 820 millió dollárnyi közvetlen és közvetett tranzakciót bonyolított le.

Az amerikai igazságügyi minisztérium vizsgálatának középpontjában az áll, hogy a Binance megsértette az amerikai pénzmosás elleni törvényeket. A 2018 óta tartó ügy részeként a tárca az Iránnal kapcsolatos szankciók megsértése miatt is vizsgálják a céget névtelen források szerint.

Kriptoforradalom Iránban

A közel-keleti ország legnagyobb tőzsdéje, a Nobitex 2017-ben indult és 2021-es éves jelentése szerint az iráni kriptotranzakciók 70 százalékát dolgozta fel. A vállalat célja, hogy lehetővé tegye az irániak számára, hogy a szankciók ellenére kriptóba fektessenek. 

Az amerikai büntetőintézkedések miatt a kriptó egyre népszerűbbé vált a perzsa államban.

A Nobitex felhasználói 2018 áprilisában kezdtek bitcoint mozgatni a Binance-on keresztül. A Nobitex a honlapján található kereskedési útmutatóban a Binance-t nevezte a legmegbízhatóbb megoldásnak, más bejegyzésekben a legjobb megoldásnak írták.

Az amerikai szankciók miatt a Nobitex nyilvános használati feltételei azt javasolják az ügyfeleknek, hogy kerüljék a kriptók közvetlen átutalását a Nobitexről a Binance-ra, és ehelyett hozzanak létre több digitális pénztárcát, hogy a pénzeszközöket külön szakaszokban mozgassák.

A Nobitex azt javasolta, hogy a felhasználók nyissanak digitális pénztárcát a Binance-nél, hogy Tront vásárolhassanak a biztonsága miatt. 

A Nobitex ügyfelei az adatok szerint továbbra is használhatták a Binance-t a Tron és más kriptotokenek kereskedelmére, miután a Binance 2021. augusztusban megszigorította az ügyfelek ellenőrzését. A Binance 2021 augusztusa és idén novembere között összesen több mint 1 milliárd dollár értékben dolgozott fel közvetlen tranzakciókat a Nobitexről.

Az amerikai pénzügyminisztérium által kibertámadások és zsarolóprogramok miatt szankcionált irániak a Nobitexet használták. A 2015 és 2022 között a szankcionált irániak digitális pénztárcájára több mint 230 ezer dollárnyi bitcoin-alapú váltságdíjfizetési pénz érkezett, a legtöbb kriptót a Nobitexhez küldték. 

Véget ért a kriptoforradalom Afganisztánban

Az afgán hatóságok betiltották a kriptovalutákat, és több, az országban tevékenykedő kereskedőt le is tartóztattak. A tálibok kezdetben megtűrték a digitális pénzeket, így Afganisztánban valóságos kriptoforradalom bontakozott ki. A globális bankrendszertől elzárt országban a kriptók segítségével lehetett a a legkönnyebben pénzt be- és kijuttatni, ám ennek most vége van.