A világ legnagyobb szerződéses elektronikai gyártója, a tajvani Foxconn több mint 25 millió tajvani új dolláros (egy tajvani új dollár több mint 12 forint) pénzbírságot fog kapni a Tajpejtől, mert a távol-keleti vállalat engedély nélkül fektetett be egy kínai félvezetőgyártó cégbe.

Foxconn Photo Illustrations
Fotó: Shutterstock

Az Apple legnagyobb összeszerelőjének számító Foxconn még júliusban közölte, hogy részesedése van a pénzügyi gondokkal küzdő kínai csipgyártó konglomerátumban, a Tsinghua Unigroupban. Múlt héten azt is nyilvánosságra hozták, hogy eladják a tulajdonrészüket – írja a Reuters, névtelenségüket kérő forrásokra hivatkozva.

Azonban a tajvani kabinetnek minden külföldre irányuló befektetést jóvá kell hagynia, ám ez a Foxconn esetében nem történt meg. 

A sziget törvényei szerint a kormány nemzetbiztonsági és iparfejlesztési megfontolások alapján tilthatja a kínai befektetéseket. A jogszabály ellen vétőket többszörös pénzbírsággal sújthatják, amíg meg nem szüntetik a törvénysértő állapotot. A Foxconn világszerte igyekezett félvezetőgyárakat vásárolni, illetve az ezeket birtokló cégekben részesedést szerezni, mivel a globális csiphiány különösen kellemetlenül érintette, miután az elektromos autók és elektronikai termékek összeszerelésére specializálódott.

Az ázsiai vállalat leginkább arról ismert, hogy az Apple legnagyobb beszállítója. Tajpej egyébként azt is tiltja a vállalatoknak, hogy a legfejlettebb csipeket Kínában gyártsák. Források szerint a sziget hatóságai ma fognak tárgyalni a céggel, és akár 25 millió tajvani új dollár bírsággal is sújthatják még az idén. A híreket sem a Foxconn, sem a Tsinghua Unigroup nem kívánta kommentelni.

A Foxconn novemberben azzal került a hírekbe, hogy csengcsoui üzemében kétszer is fellázadtak a a dolgozók a járványvédelmi intézkedések és a rossz körülmények miatt, végül a vállalat kénytelen volt meghátrálni, ahogy Peking is búcsút mondott a zéró-Covid-politikának. A gyárban történt zavarok miatt idén kevesebb iPhone 14 kerülhet a polcokra, valamint az is felmerült, hogy a vállalat esetleg elhagyja Kínát, bár egy 200 ezres üzem áttelepítése aligha lenne egyszerű és olcsó lépés.

Az iPhone-összeszerelő lobbizta ki a zéró-Covid-politika enyhítését

A kínai kommunista párt vezetői a Foxconn alapítójára hallgatva kezdték kivezetni a zéró-Covid-politikát. A kínai vezetőknek egy hónappal ezelőtt írt levelében Terry Gou arra figyelmeztetett, hogy a szigorú járványvédelmi intézkedések Peking pozícióját a globális ellátási láncokban.