Az Apple hátat fordíthat Kínának, miután a zéró-Covid-politika, a tüntetések és az ellátási láncok problémái megrendítették a bizalmat az országban. Belsős információk szerint a cég Vietnámba és Indiába helyezné át a gyártást, míg a csipeket Arizonából szerezné be – számolt be a The Wall Street Journal.

Hong,Kong,-,Sep,7:,Apple,Store,Banner,In,Hong HONG KONG - SEP 7:  Apple store banner in Hong Kong . Apple Computer First Hong Kong Store to Open at International Finance Centre , this will be the 100th overseas store , Sep 7th, 2011 in Hong Kong
Fotó: Shutterstock

Az elmúlt öt év különböző problémái miatt sokszor felmerült, hogy az Apple-nek nem szabad csak Kínára támaszkodnia, ha összeszerelésről van szó. A Trump-kormány 2018-as vámjai, amelyek közül több máig hatályban van, az energia- és gazdasági válság, valamint a koronavírus-járvány és az arra adott heves reakciók miatt Kína már nem olyan vonzó ipari helyszín, mint régen. A vállalat már korábban is elkezdett enyhíteni a Kínától való függőségén, ez a csökkenő amerikai importadatokból is kitűnik. 

az apple árfolyama
 

Egy nagyvállalat szempontjából azonban a legfontosabb kérdés, hogy egyáltalán megéri-e a költözködés, mekkora kiesést okozna az áttelepítési időszak, és milyen új gyártási helyszínek állnak rendelkezésre. 

„Az áthelyezés iránti érdeklődés továbbra is egyszerűen csak érdeklődés” 

– írták a Lazard kutatói a vállalatok jelenlegi „fordulópontjáról” szóló novemberi jelentésükben. A Kearney tanácsadó cég áttelepülési indexe által regisztrált 2020 előtti nagy ugrás az amerikai gyártásban visszafordult, eltörölve minden előrelépést, és 2021-ben elérte a 2008-as pénzügyi válság óta mért legalacsonyabb értéket. A Gartner piackutató cég augusztusi felmérésében a válaszadó vállalatok 95 százaléka azt mondta, hogy átértékeli kínai beszerzési stratégiáját, több mint a fele pedig már intézkedett is. A legtöbb cég számára azonban ez a „Kína plusz egy” stratégiát jelenti – beszerzés Kínából egy másik országban lévő tartalékforrással.

Kína ugyanis évtizedes gyártási szakértelemmel és olyan ökoszisztémával rendelkezik, amely egyszerű és költséghatékony helyszínné teszi, mivel a nyersanyagok, a gépek és a munkaerő gyakran egy helyen állnak rendelkezésre.

Az Apple viszont még így is kifelé néz, és új helyszíneket keres, amelyben legnagyobb beszállítója, a tajvani Foxconn is csatlakozik hozzá. Vietnám és India ideális alternatívák, mivel a délkelet-ázsiai olcsó munkaerő, a magas szakértelem és a könnyen kibővíthető infrastruktúra itt is jelen van. Az áttelepítés viszont tetemes erőbefektetést igényelne, az időről nem is beszélve. A legóvatosabb elemzők becslései szerint, ha az Apple agresszívan lép fel, nyolc éven belül az ellátási lánc 20 százalékát kivonhatja Kínából. A legbuzgóbbak szerint legalább három évbe telik, mire a fele átkerül.

Fotó: STR

A vállalat high-tech termékei szempontjából kritikus csipgyártásra is megérkezett a megoldás, ráadásul belföldön. A tajvani TSMC két üzemet tervez elindítani Arizonában, ami jelentősen csökkentené az amerikai Apple ellátási láncok miatti aggodalmait. 

A kormányok részéről nagyon erős a nyomás, az USA, Kína, Ázsia több országa és még az EU is azon dolgozik, hogy lokalizálják a félvezetők gyártását 

– mondta Toshiya Hari, a Goldman Sachs ügyvezető igazgatója.

A Biden-kormány augusztusban életbe léptette a CHIPS-törvényt, és több mint 50 milliárd dollárt szánt az iparág kiépítésére. A mikrocsipek ügye az USA számára létfontosságú biztonsági kérdés, és szükségesnek tartják a megbízható, hazai ellátást. Bár Kína, mint a világ gyára, aligha veszíti el jelentőségét, egyre több amerikai gyártási projekt élénkül fel, amit a két fél közötti kereskedelmi háború is erősít.

Ha az Apple nem is hagyja a háta mögött a kínai gyártósorokat, az üzemein mindenképp bővítenie kell. A vállalat egy helyre kötötte le magát, és a közelmúltban kiderült, hogy ez milyen veszélyeket rejteget. 

Egyetlen hiba az ellátási láncban, és az egész kártyavár összedől, ami pedig az Apple profitjába is belemar.

Úgy tűnik, hogy ezt végre ők is észrevették, és elkezdtek alternatívákat keresni.

Bár a technológiai óriás számtalan ipari trendet indított meg korábban, az adatok és a szakértők szerint a más fogyasztási cikkeket gyártó cégek valószínűleg nem követik tömegesen a példáját. De egy olyan időszakban, amikor a legtöbb nagyvállalat a költségcsökkentésre helyezi a hangsúlyt, nagy meggyőződésre lesz szükség ahhoz, hogy az áttelepítési kedv megmaradjon.