Mindennapi életünkre is hatással lehet az amerikai 3M döntése: a konszern a következő három évben leállítja az összes fluoropolimer-, fluorozottfolyadék- és PFAS-alapú adalékanyag-termék gyártását, s 2025 végéig a használatukkal is felhagy. A döntést az „örök vegyi anyagok” egyre szigorúbb szabályozásával és a helyettesítő termékek egyre szélesebb piacával indokolták. 

A leépítésre ítélt termékkör éves értékesítése a 3M becslése szerint 1,3 milliárd dollár. 

A vállalat a tapadásmentes edények, az élelmiszer-csomagolások és számos más fogyasztói és ipari termék gyártásához használja ezeket a nem lebomló vegyi anyagokat.  

Fotó: Belga / AFP

A perfluoralkil- és polifluor-alkil-anyagokat, a kilencezer vegyületet felölelő PFAS-kört azért nevezik örök vegyi anyagoknak, mert rendkívül lassú a lebomlásuk.  Az iparban a tartósságuk miatt terjedtek el, hőállóak, valamint víz-, zsír- és folttaszítók. 

A teflonedényektől a tűzoltóhabon át a sílécek viaszáig

rendkívül széles területen használják az örök vegyi anyagokat, amelyek a kozmetikai cikkeknek is fontos alkotórészei. Ráadásul olyan, mozgékony vegyületekről van szó, amelyek 

az emberi bőrön vagy a könnycsatornán keresztül is könnyen felszívódnak. 

De ott vannak a félvezetőkben, az elektromos járművek akkumulátoraiban, és az 5G-technológia sem mentes az örök vegyi anyagoktól. Az amerikai környezetvédelmi hatóság (EPA) szerint több ezer olyan termék van forgalomban, amely a 600 PFAS-vegyület valamelyikét tartalmazza. 

Az elmúlt évtizedek kutatásai, melyeket többek közt a 3M is próbált ellehetetleníteni, egészségügyi problémákkal hozták összefüggésbe a PFAS-terhelést: a vese- és hererákkal, a pajzsmirigybetegséggel és a magas koleszterinszinttel. A szintetikus vegyületeket az ivóvízben is megtalálták, az önkormányzati közműrendszerekben éppúgy, mint a magánkutakban. 

Az esővíz is tartalmazza a világ minden pontján, még a tibeti fennsíkon és a déli sarkvidéken is.

Bár a 3M az ezredforduló után több PFAS-típusú vegyi anyag gyártásával felhagyott, még mindig széles a termékpalettája, s adalékként is használja ezeket az anyagokat. Az elmúlt években is több ezer kártérítési pert indítottak a vállalat ellen. 

A 3M részvényei az elmúlt napokban közel 5 százalékot estek, az idei teljesítménye pedig 32 százalékos szánkázás, míg a széles piacot leképező S&P 500 részvényindex 20 százalékot zuhant. 

A 3M bejelentését nagy győzelemként ünneplik a környezetvédők,

de olyan iparági szereplők maradnak a PFAS-porondon, mint a DuPont, a Dow, az Eastman Chemical, az Air Liquide, az Akzo Nobel, a BASF, a Bayer és a Solvay. Jó hír, hogy intézményi befektetők fogtak össze, hogy kiszorítsák a világpiacról az örök vegyi anyagokat. Ráadásul a 3M-mel egy olyan szereplő fordított hátat ennek a piszkos piacnak, amely a múlt század 40-es éveiben – az amerikai atomprogramhoz kapcsolódva – úttörő szerepet játszott a PFAS-vegyületek fejlesztésében.