Négy évvel ezelőtt derült ki, hogy a Facebook felhasználók millióinak személyes adatait adta át egy harmadik félnek, amely ezeket jogszerűtlenül, az érintettek tudta és beleegyezése nélkül használta fel.

Facebook CEO Mark Zuckerberg Testifies To House Financial Services Committee
Mark Zuckerberg szerint nem követtek el bűncselekményt, mégis rekordösszegű fájdalomdíjat fizetnek a felpereseknek
Fotó: Bloomberg / Getty Images

Akkor Mark Zuckerberg közösségimédia-oldalának ötmilliárd dolláros bírságot kellett fizetnie az Egyesült Államokban, de nem úszták meg büntetés nélkül az ügyet Angliában sem.

Azóta még mindig folyamatban van egy csoportos per (class-action lawsuit) a gigavállalat ellen, amit felháborodott felhasználók indítottak 2018-ban.

A felhasználók kártérítést követelnek a Facebook anyavállalatától személyiségi jogaik megsértése miatt, és az ügy lezárásaként ajánlotta fel a Meta, hogy 725 millió dollárt fizet a sértetteknek. A felperesek ügyvédei szerint ez a megállapodás két szempontból is történelmi jelentőségű lenne: egyrészt Zuckerberg cége még soha nem fizetett ennyi pénzt egy csoportos per lezárására, másrészt soha ekkora értékű egyezségre nem került sor adatbiztonsággal kapcsolatos csoportos indítvány kapcsán.

Az egyezség része, hogy a Meta nem ismeri el semmilyen bűncselekmény elkövetését, ebbe azonban még egy szövetségi bírónak lehet beleszólása.

A társaság közleménye szerint a közösség és a részvényesek érdekeit szem előtt tartva ment bele a megállapodásba. Hozzátették: a botrány kirobbanása óta eltelt négy évben rengeteg adatbiztonsági szigorítást vezettek be.

A Cambridge Analytica-botrány, aminek végső lezárása lehetne a mostani megállapodás, 2018-ban robbant ki, de maga a bűncselekmény 2016-ban történt. Akkor a Zuckerberg vezette Facebook felhatalmazást adott a Cambridge Analytica nevű adatbányászcégnek arra, hogy hozzáférjen minden adatukhoz, és a megszerzett információkon keresztül főként politikai hirdetésekkel bombázzák a felhasználókat. 

Az ügy azért kapott kitüntetett figyelmet, mert az amerikai elnökválasztás nyertese, Donald Trump is igénybe vette a vállalat szolgáltatásait, így amerikaiak millióihoz tudott személyre szabott üzeneteket eljuttatni, hatalmas mértékben befolyásolva ezzel a szavazás végeredményét. A Cambridge Analytica 87 millió felhasználó minden adatához hozzáfért.

A Meta árfolyama hatalmas esésen van túl az idén, jelenleg 64 százalékos mínuszban van a kurzus.

Nagy lejtmenetben az árfolyam