Egészen rettenetes évet zár a Meta: a céget a tömeges elbocsátások, a csökkenő reklámbevételek és a rossz vezetői magatartás tartották a címlapokon az év során, de egy elemző szerint lassan fellélegzhet Mark Zuckerberg cége.

Facebook - Meta
Fotó: Hakan Nural / Anadolu Agency via AFP

A JP Morgan szakértője, Doug Anmuth szerint ugyanis a Meta megszabadul valamekkora pénzügyi nyomástól az új év beköszöntével, amit a költségfegyelem várható fokozása csak még inkább pozitív irányba terel majd. A szakember a Meta részvényeinek értékelését is megváltoztatta, mégpedig pozitív irányba:

az eddigi 115 dolláros célárról 150-re emelte a várakozásait.

A Meta részvényei a pénteki nyitást megelőzően a 117 dolláros ár körül forogtak, ami 1,5 százalékos erősödés a zárási értékhez képest. Van is mit ledolgozzon a közösségimédia-óriás kurzusa: idén 65 százalékot gyengült az árfolyam, ami a FAANG-cégek (Facebook/Meta-Amazon-Apple-Netflix-Google) közül egyenesen az utolsó helyre lökte a Zuckerberg-féle vállalatot.

Értéke kétharmadát elvesztette idén a Meta részvénykurzusa

A felértékelés mögött öt várakozását említi meg a szakértő:

  • Javuló költségfegyelem
  • Csökkenő negatív hatás az Apple adatbiztonsági változtatásai miatt
  • Jobb esélyek a TikTokkal szembeni harcban
  • Az Instagram Reels végre pénzt hozhat a konyhára, legrosszabb esetben is legalább semlegesre mentve idei negatív mérlegét
  • A részvényárfolyam drasztikus esése miatt pedig különösen vonzó vétellé válhat a Meta

A héten egyébként ralizott már egyet a kurzus: ennek hátterében a kínai tulajdonban lévő TikTok közösségimédia-platform lehetséges betiltásának híre állt. Ez nem először merül fel az amerikai közéletben, ám most egy kétpárti támogatottságú törvényjavaslattal a háta mögött minden eddiginél nagyobb port kavart.

A javaslat teljes tiltást rendelne el minden kínai és orosz tulajdonban lévő – vagy ottani befolyás alatt álló – közösségimédia-felület pénzügyeire, ami ellehetetlenítené a működésüket, nagymértékben egyengetve a terepet az amerikai riválisok előtt.