Vegyesen nyitottak hétfőn az amerikai részvények. A recessziós félelmek nem oldódtak a piacon, melyre sötét árnyként vetülnek a jegybankárok héjaüzenetei.

Nyitás után 

a széles piacot leképező S&P 500 0,2 százalékot esett, míg a klasszikus Dow Jones ipari átlag 0,16 százalékott emelkedett.

A technológiai fókuszú Nasdaq Composite 0,78 százalékot esett.

Fotó: AFP

A sokéves tapasztalat azt mutatja, hogy a részvények általában az év végén emelkednek, mivel a befektetők módosítják portfólióikat, s az ünnepi szabadságolások miatt illikvid piac nagyobb napi kilengésekhez vezet. A The Wall Street Journal szerint azonban a befektetők egy része úgy véli, hogy a részvények nehezen fognak feljebb kapaszkodni, mert a piacokat nyomasztja a világgazdaság rozoga állapota és a kamatlábak felívelő pályája.

Ellenben a kincstári ralinak van sansza. 

A kötvényhozamok, melyek az árak emelkedésével csökkennek, a vártnál jobb fogyasztóiárindex-jelentés után, a múlt héten estek. Majd a Federal Reserve szerdai monetáris ülése után is tartották a szintet, további szorongással eltöltve a részvénypiaci befektetőket, akik a kötvényralit recessziós szignálként értelmezik.