A Lyonban működő francia bíróság arra kötelezte a német Bayer gyógyszeripari vállalatot, hogy fizessen mintegy 11 135 eurós (több mint 4,6 millió forint) kártérítést egy növénytermesztőnek egy gyomirtószer véletlen belélegzése által okozott egészségkárosodás miatt – írta meg a csütörtökön a Reuters.

FRANCE - EXTINCTION REBELLION DEMONSTRATION IN FRONT OF BAYER-MONSANTO PREMISES
Bayer
Jelentős kártérítést kell fizetnie a Bayer gyógyszergyárnak Franciaországban.
Fotó: AFP

Az ítéletet egy 15 éves jogi csatározás előzte meg. Sajtóértesülések szerint több mint 1 millió eurós kártérítést kért a szerencsétlenül jár gazdálkodó, Paul Francois. A Lasso nevű gyomirtószer – amit a francia piacról később kivontak – belélegzése neurológiai problémákat, köztük memóriavesztést, ájulást és fejfájást okoztak nála.

A Bayer franciaországi leányvállalata megerősítette, hogy a Francois számára megítélt kártérítés kevesebb mint 1 százaléka annak, amit kért. 

A cég kommünikéje szerint az igazságügyi szakértők nem ismerték el a Francois állításában szereplő súlyos kórképek egyikét sem.

Az eset még 2004-ben történt, a szert a Monsanto gyártotta, amelyet azóta a Bayer felvásárolt. Franciaország legfelsőbb bírósága 2020-ban elutasította a Lasso gyártójának fellebbezését, megnyitva az utat a Lyon városában működő bíróság előtt, hogy eldöntse, mekkora összegű kártérítést kell fizessen a cég a gazdának.

A kártérítési ítélet kihirdetése nem gyakorolt számottevő hatást a leverkuseni székhelyű gyógyszercég részvényárfolyamára.

a Bayer AG árfolyama
 

A válság ellenére egyelőre jól teljesítenek a német óriáscégek

A jelenlegi gazdasági helyzetben vártnál erősebb negyedéves eredményről adott számot a Deutsche Post, a Henkel és a Bayer is, hármuk közül csak az utóbbi maradt adós a 2022-es eredménycél felsrófolásával.