Állandósultak idén a mínuszok az önkéntes nyugdíjpénztári portfóliók hozamgrafikonjain, nem volt öröm nézegetni az egyenlegértesítőket akkor sem, ha valaki részvénytúlsúlyos befektetési csomagot választott, és akkor sem, ha az óvatosabb megtakarítások híve. 

nyugdíjemelés nyugdíjas idős öreg 1384557588 Old man sitting on a wooden bench in his back yard and reading a book in peace.
Fotó: Jecapix /  Getty Images

Október közepétől azonban a 

pénztári portfóliók árfolyamai is felfelé tartanak, van köztük olyan, amely már alig van mínuszban az év elejétől nézve, tehát óriásit fordítottak az elmúlt hetekben a portfóliókezelők.

Úgy tűnik, sikerül nagyot menteni az Allianz Önkéntes Nyugdíjpénztárban is, ahol a választható négy portfólió közül a kockázatvállaló árfolyama december első hetében mindössze 0,82 százalékkal állt az év eleji szint alatt (volt honnan visszajönni, év közben mínusz 12 százalék volt a mélypont). Ebben a portfólióban a részvénybefektetések célaránya 90 százalék, és a pénztártagok megtakarítására számos – deviza-, ország- és árfolyam- – kockázat leselkedik. Az Allianz ÖNYP másik három portfólióját nem az ág, hanem a magyar kötvények húzzák, így azok árfolyama még 6-8 százalékkal elmarad az év eleji szintektől. 

Az OTP a nyugdíjpénztári tagjainak két portfóliót kínál magasabb részvénykitettséggel. A dinamikus nevűben közel 90 százalékos súllyal szerepelnek hazai és nemzetközi részvények, az ilyen magas kockázatvállalást a 35. életévüket még nem betöltő megtakarítóknak ajánlja a pénztár. A növekedési portfólióban pedig kétharmad a részvényarány. E két portfólió árfolyama is nagyot pattant október közepétől, de az Allianz teljesítményét egyelőre nem sikerült megismételni, a lemaradás még 5-7 százalék az év elejéhez képest. 

 

Az Erste a Trend nevű portfóliót ajánlja azoknak a megtakarítóknak, akik mernek kockázatot vállalni egy évtizedekkel későbbi magasabb hozam reményében, ebben a portfólióban 70 százalék a részvények aránya. A Trend átvészelte az ukrajnai háború okozta sokkot, tekintve, hogy április elsején indította az Erste ÖNYP: ennek megfelelően nem néz ki rosszul a teljesítménye, megközelíti az 5 százalékot. 

Nem késő lépni a 150 ezer forintos adó-visszatérítésért

Az önkéntes nyugdíjpénztári tagok évente maximum 150 ezer forint szja-visszatérítésben részesülhetnek. Ehhez az évi ÖNYP-befizetéseknek el kell érniük a 750 ezer forintot (az adókedvezmény az évi megtakarítás 20 százalékára igényelhető). Fontos tudni, hogy az adó-visszatérítés nem az ügyfélhez érkezik, hanem a pénztári befizetéseit növeli, de a visszakapott összeg után újabb adójóváírás már nem kérhető. A jóváírás nem automatikus, az adóbevallás során kell igényelni az adóhatóságtól. Az MNB rendszeresen közzéteszi, hogy milyen költséggel jár a nyugdíjcélú öngondoskodás, az adatokat itt lehet összehasonlítani