A Tesla-részvények árfolyamesésére játszó befektetők közel 14 milliárd dollárt kerestek, amióta bejelentette a Twitter megvásárlását, ezzel a Tesla-papírok shortolása a legjövedelmezőbb spekuláció az idén a maga műfajában.
 

(FILES) In this file photo taken on February 10, 2022 Elon Musk pauses and looks down as he speaks during a press conference at SpaceX's Starbase facility near Boca Chica Village in South Texas. - A Twitter account that tracked flights of Elon Musk's private jet was grounded on December 14, 2022 despite the billionaire's talk of free speech. (Photo by JIM WATSON / AFP) FILES-US-INTERNET-AVIATION-TWITTER-MUSK
Fotó: Jim Watson / AFP


Az autógyártó óriásvállalat részvényárfolyama több mint két év óta először esett 125 dollár alá, ezzel a piaci kapitalizáció már „csak” 408 milliárd dollár, így az autógyártó kevesebbet ér, mint a Visa, és fennáll a veszélye, hogy kicsúszik az S&P 500 legértékesebb tíz vállalatának elitklubjából.

 

A részvények pénteken már a hatodik egymást követő nap veszítettek az értékükből. Az elmúlt 5 kereskedési nap mérlege egészen megdöbbentő: mínusz 20 százalék. 

 

A shortosok, akikkel Elon Musk vezérigazgató korábban gyakran élcelődött, most valósággal kaszáltak a részvények lejtmenetén. A shortolás lényege, hogy az esést váró befektető kölcsönkér részvényeket, azokat a tőzsdén eladja, majd ha bejön a számítása, olcsóbban vásárolhatja vissza (és tudja a korábban kölcsönkért papírokat leszállítani). 
A Tesla shortosai az S3 adatai szerint 2022-ben 15 milliárd dolláros profitot értek el eddig, csak decemberben 4,54 milliárdot realizálhattak.

„Elon Musk áprilisi Twitter-ajánlata óta a Tesla-shortok megtérülése 13,74 milliárd dollár volt” – mondta Dusaniwsky. Jelenleg a kibocsátott Tesla-részvények 3,05 százaléka van nyitott short pozícióban, ez értékben 11,28 milliárd dollár. Ennél nagyobb shortkitettséget csak az Apple-papírokban építettek ki a spekulánsok – írta a Marketwatch. 

 A Tesla-részvények kurzusa 69 százalékot zuhant az év során.