A pandémia lassan csitul, most azonban, amikor végre bátran vásárolhatnánk, a 20 százalék fölötti miatt olyan élelmiszerárakkal találjuk szembe magunkat, amelyek alapos megfontolásra késztetnek a karácsonyi ebéd és vacsora kiválasztásában: hússal vagy hús nélkül. Bízzunk benne, hogy a halászlé vagy a töltött káposzta idén sem hiányzik majd a menüből, az ínyenc kacsacombbal kapcsolatban már lehetnek fenntartásaink. 

 

Itt az ideje a vega karácsonynak? 

A magyar attitűdből kiindulva nem valószínű, hogy – a háború, a magas energiaárak és a rég nem látott szintre felkúszott infláció dacára – éppen az ételeken és az italokon spórolnánk. Friss kutatásról nem sikerült tudomást szereznünk, de ahogy a szupermarketek forgalmát elnézzük, van pénz, és az emberek nem sajnálják a finomságokra.

Nem úgy a nemzetközi online szupermarket, a British Corner Shop által végzett kutatás szerint, amely – a Grocery Gazette cikkét idézve – arra mutat rá, hogy egyre több brit hajlandó lemondani az állati eredetű termékekről, így a pulykáról, a marhahúsról és a sertéscombról (gammon), és a növényi alapú lehetőségeket részesíti előnyben. Sőt, több mint egyharmaduk nyitott a vegetáriánus vagy vegán karácsonyi vacsorára is az idén. Nem feltétlenül meggyőződésről van szó, könnyen előfordulhat, hogy a folyamatos infláció miatt olyan drága lesz a hús, hogy jobban megéri „tofupulykát” készíteni. Ez is lehet kiadós vacsora. Érdekes velejárója volt viszont a kutatásnak, hogy kiderült, tavaly decemberben mintegy 266 ezer ember keresett rá a „vegán karácsonyi étel” kifejezésre, és további 182 660 ember kereste a Google-ban a „vegán karácsonyi vacsora” kifejezést.

 

Létezik olcsó ünnepi menü, ha sok zöldséget használunk 

Baked,,Roasted,,Grilled,Vegetables,In,Skillet,Pan,With,Spatula.,Beetroot,
Egyre nagyobb a tábora a húsmentes étkezésnek. Fotó: Shutterstock

Hannah Ward, a British Corner Shop vegán élelmiszer- és életmódszakértője érthetően nem hagyta figyelmen kívül a húsmentes étrend iránti növekvő érdeklődést a kereskedők részéről. Mint fogalmazott: „Sok szupermarket bővíti vegetáriánus és vegán karácsonyi kínálatát, és örülünk, hogy tudunk néhány ilyen alternatívát kínálni a nemzetközi piacon.” A húsmentesen étkezők számának 2022-re előre jelzett növekedése azt sugallja, hogy idén karácsonykor még több brit fogyaszt majd vegán vagy vegetáriánus vacsorát.

Számos nagy kereskedelmi lánc is alaposan megváltoztatta idei, karácsony előtti vegán és vegetáriánus szortimentjét, beleértve a négy nagy élelmiszerboltot: az Aldit, az Asdát, a Tescót és a Sainsbury’st. A This, az Egyesült Királyság leggyorsabban növekvő, növényi alapú húsmárkája a Greggsszel együttműködve bővíti az új vegán termékek exkluzív választékát az Egyesült Királyságban található mind a 2200 üzletében.

Egyre nagyobb a tábora a húsmentes étkezésnek, már jó ideje közismertek és egyre több helyen kaphatók a vegetáriánus hamburgerek – amelyek egyébként kiadós, laktató ételek –, a KFC pedig idén év elejétől már növényi alapú sült csirkét is forgalmaz az amerikai gyorséttermekben – írta a VG. A menükhöz a Beyond Meat húspótlóját használják, az adagok ára hét dollártól kezdődik, ez valamivel több mint kétezer forint, tehát nem drágább, mint egy átlagos étkezés. A KFC hálózatába közel négyezer amerikai étterem tartozik.

 

Nem szégyen az egyszerű, hús nélküli ebéd karácsonyra 

Reális, hogy hús nélkül a karácsonyi vacsora is olcsóbb, de a vegán alapanyagok sem lehetnek filléres termékek. Már csak azért sem, mert a nagy cégek versenyeznek a növényi alapanyagokért. A McDonald’s sem marad ki a versenyből, McPlant néven vegetáriánus hamburgert dobott piacra. 

És hogy mennyire terjed – akár divatból, akár józan megfontolásból – a húsmentes étkezés, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a Volkswagen német autógyártó társaság wolfsburgi központi üzemi éttermében 2021-ben, a nyári szünet végétől a dolgozók kérésére térnek át a vegetáriánus és vegán konyhára.

 

De mi lesz Magyarországon?

Dacára a zaftos és cseppet sem spórolós magyar étkezési szokásoknak, Budapest első Michelin-csillagos éttermének, a Costesnek a konyhafőnöke szerint hamarosan mind vegetáriánusok leszünk. Koppány Levente csapatával hosszú távon mindenképpen szeretne nagyobb hangsúlyt fektetni a fenntarthatóságra. A fiatal szakember úgy gondolja, meg fogja élni azt a napot, amikor mind vegetáriánusok leszünk a bolygón. „A világtrendek alapján ez a folyamat már elindult: van olyan háromcsillagos étterem, ahol nincs hús. Nyilván nem mindenki tud majd ezzel azonosulni, de eljutunk odáig, hogy ez nem választás kérdése lesz” – fűzte hozzá Koppány Levente.

A vegánizmus szintjei

A vegetarianizmusnak több fajtája is van. Húst általában egyik vegetáriánus sem eszik, bár egyes irányzatok (szemi-vegetarianizmus) a hal, sőt olykor a csirke esetében is kivételt tesznek. Lakto-ovo vegetarianizmusnak nevezzük, ha valaki tejet és tojást is fogyaszt. Vannak olyan vegetáriánusok, akik se tejet se tojást nem esznek, a vegánok pedig, akik a vegetarianizmus legszigorúbb irányzatát képviselik, egyáltalán nem esznek meg semmit, ami az állatoktól származik, még a mézet sem. Ők kizárólag növényeken élnek, és azokat is minél kevésbé feldolgozott formában igyekeznek magukhoz venni.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Shutterstock)