Nemhiába mondják, hogy az Ukrajna lerohanása után kivonuló nyugati tőke által elhagyott moszkvai tőzsdeparkett a lakossági befektetők játszóterévé vált. Az intézményi befektetők nem kereskednek a kihalt tőzsdén. Tavaly októberben még 4000 pont felett szárnyalt a moszkvai rubelben számolt vezető indexe, a MOEX, majd 2058 pontig zuhant a február 24-én Ukrajna ellen megindított orosz invázió hírére. A többhetes zárlatot követően újranyitott kereskedés csak kérészéletű felpattanást hozott. Miután kifulladt a gyors emelkedés, küzdelmes visszakapaszkodás indult, de a szeptemberi mozgósítás újabb mélységbe lökte az indexet. Most is 2200 pont alatt jegyzik. 

Ebben a 

háborús hangulatban lépett parkettre

az elektromos robogókat üzemeltető orosz Whoosh cég, és mindössze 2,1 milliárd rubelt, átszámolva 33,23 millió dollárt tudott összekalapozni a moszkvai tőzsdén az elsődleges nyilvános részvénykibocsátáson (IPO).  A tervezett ársáv padlójára lapuló, részvényenkénti 185 rubeles kibocsátási ár 20,6 milliárd rubeles (326 millió dollár) piaci kapitalizációt biztosít a Whoosh számára. Ami 

jóval elmarad a cég által kitűzött 400 millió dolláros kapitalizációs céltól.

A kereskedés szerdán indult, a közkézhányad meghaladja a 10 százalékot. A bizonytalanságot jelzi, hogy a Whoosh azt is közölte: a cég tulajdonosai 200 millió rubel értékben vettek részvényeket, hogy ha szükséges, stabilizálják a másodlagos piacot, így az IPO teljes volumene 2,3 milliárd rubel.

Russia Enters Week-long Covid-19 'Lockdown'
Világszerte népszerűek az e-rollerek

Az IPO kétségkívül életet lehelt egy haldokló piacba, de a Whoosh debütálása jól mutatja, hogy 

a nyugati tőkétől mentes orosz tőzsdén milyen kis mennyiségekkel kell számolni, s hogy a moszkvai parkett egésze most a lakosságtól függ.

„Az intézményi befektetők mellett több mint 20 ezer magánbefektető lett a részvényesünk az IPO révén, ami alátámasztja a cégünkbe vetett bizalmat, és igazolja ambiciózus céljainkat” – hangsúlyozta Dmitrij Csujko vezérigazgató. Ám a menedzsment ilyenkor kötelező optimizmusa nem tűnik meggyőzőnek a befektetők tülekedésétől mentes, visszafogott jegyzés fényében.

A moszkvai utcákon sárga és narancssárga robogóiról ismert cég a friss pénzt flottája bővítésére és regionális terjeszkedésre fordítja. 

A Whoosh szeptember végén 82 ezer robogóból álló flottát üzemeltetett 

Oroszország és a volt szovjet tagállamok 40 városában,

11,2 millió regisztrált felhasználóval.

A 2021-es utolsó békeévben az orosz tőzsdei bevezetések 3,7 milliárd dollár forrást vontak be. A bankok jutaléka is meghaladta a 100 millió dollárt. Ám az ukrajnai konfliktus véget vetett a nagyratörő tőkepiaci terveknek. Tavaly decemberben a Reuters felmérése az idei év végére 4350 pontra várta a MOEX indexet, ennek nagyjából a fele sanszos szilveszterre.