Hirtelen nagyot esett az orosz mindkét fő indexe, a MOEX és az RTS, miután az Ukrajnában az oroszok által megszállt területeken még a héten népszavazást akarnak tartani, hogy a területeket Oroszországhoz csatolhassák, és az ott folyó harcokat belföldinek tekinthessék, ami megnöveli a katonai lehetőségeket. Ezáltal lehetővé válna az orosz reguláris erők bevetése, vagy akár az atomfegyver használata is, vagyis a konfliktus tovább eszkalálódna, miközben a békés megegyezés esélye ezzel lényegében megszűnik, a konfliktus akár befagyott formában is folytatódhat, a gazdasági kapcsolatok helyreállítása a Nyugat és Oroszország között a távoli jövőbe veszhet.

Bear in front of Frankfurt Stock Exchange, 20 August 2022, Hessen, Frankfurt/Main: In the red light of a bicycle taillight, the sculpture of the bear, symbol of the downward trend on the stock markets, stands in front of the stock exchange in Frankfurt. Photo: Frank Rumpenhorst/dpa (Photo by FRANK RUMPENHORST / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Bear in front of Frankfurt Stock Exchange
Fotó: Frank Rumpenhorst / AFP

Az orosz tőzsdei cégekre így nyomás nehezedik, a jelenleg is korlátozott befektetői kör (a világ nagy intézményei nem kereskednek a piacon a háború kitörése óta) egyre kevésbé reménykedhet a tőzsdei felfutásban. A MOEX 10 százalékos esés után ennek felét ledolgozta, majd heves ingadozás kezdődött. Az ismertebb egyedi részvények közül a Lukoil 7,5 százalékkal került lejjebb, a Szurgutnyeftyegaz 6,8 százalékkal csökkent, az Aeroflot vesztesége 5,5 százalék, a Sberbank 4,5 százalékot veszített értékéből. 

 

Éves szinten a MOEX index vesztesége több mint 40 százalék, a legnagyobb esés érthető módon a háború megindulása után következett, majd egy nagyobb nyár eleji korrekciót követően, júliusban újabb zuhanás következett. A MOEX az 50 legnagyobb és leglikvidebb orosz tőzsdei vállalat részvényét tartalmazza.