Lényeges mérföldkőhöz ért novemberben a hazai alapkezelői szektor, a szegmens összvagyona újabb kiemelkedő havi teljesítményt követően átlépte a 9 ezermilliárd forintot a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) friss adatai szerint.

A,Woman,In,Formal,Clothes,Is,Going,Up,Over,Blue
Fotó: Shutterstock

Múlt hónapban 5,2 százalékkal gyarapodott az alapkezelőknél fialtatott eszközök értéke, amely a 448 milliárd forintos bővülés után immár 9046 milliárd forintra rúg.

A jelentős növekedéshez a megtakarítók maguk is számottevően járultak hozzá, 206 milliárd forintot helyezve el a portfóliómenedzsereknél. Az utóbbiak tevékenysége a fejlett és a hazai tőkepiacokon tapasztalt felpattanással együtt további 242 milliárd forintot hozott a konyhára.

Ahogyan októberben, most is főként az alacsony rizikójú termékeket részesítették előnyben a befektetők. A pénzpiaci alapok ennek megfelelően 58,5 milliárd, a kötvényalapok pedig 183 milliárd forintnyi friss megtakarítást szívtak fel a piacról. A BAMOSZ közleménye szerint az utóbbi kategórián belül különösen a rövid futamidejű kötvényalapokat vitték, a tőkebeáramlás itt 181,3 milliárd forint volt. A hosszú futamidejű kötvényalapok ezzel szemben mindössze bő másfél milliárdos beáramlást regisztráltak.

A november legnagyobb nyertesei a pénzpiaci és a kötvényalapok voltak, az előbbiek 27, az utóbbiak 11 százalékos vagyonbővülést könyvelhettek el.

Továbbra sem jött meg a vásárlási kedv a vegyes, ingatlan- és a részvényalapok iránt, melyekből rendre 20, 15, illetve 3 milliárd forintot váltottak vissza a hazai megtakarítók. A közvetlen tőzsdei kitettséget termékekből ezzel már kilencedik hónapja folyik el a tőke, az ingatlanos és a vegyes eszközök pedig az ötödik egymást követő hónapot zárták mínuszos nettó értékesítéssel.

A piaci hozamok most a kockázatos eszközök mellett kitartók segítségére siettek. A részvényalapok a hazai tőzsdén is tetten érhető ralinak köszönhetően bő 5 százalékkal gyarapodtak. Az árfolyam-emelkedésnek köszönhetően a vegyes alapok 2,6 százalékkal, az ingatlanos kategória vagyona pedig 0,2 százalékkal bővült.

Hasonló forgatókönyv érvényesült az abszolút hozamú alapoknál is, melyekből a négymilliárd forintos visszaváltást bőségesen ellensúlyozták a piaci hozamok, így 5,6 százalékkal nőtt az itt kezelt

Hazai befektetési alapok
vagyona
 

Az előzőeknél nagyságrenddel kisebb árupiaci alapokba viszonylag tetemes, közel 11 milliárd forint friss pénz érkezett, ám ez is csak arra volt elegendő, hogy szinten maradjon a kategória eszközértéke. A tőkevédett alapok vagyona – főként egy új alap elindulása miatt – 11 milliárd forint tőkével bővült, az apró méretű kategória csaknem 30 százalékkal terebélyesedett.