A megugró és a gazdasági kilátások romlása mellett továbbra is kiemelkedő hangsúlyt fektet a megtakarításra a hazai lakosság. Októberben 182 milliárd forintot vittek a magyar alapkezelőkhöz a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai szerint, a bőséges tőkeáramlásnak köszönhetően pedig már közel 12 ezermilliárd forintot fialtatnak a szektorban, ami új rekord.

A business person tracking the technical movement of a stock chart on a computer screen. A business person tracking the technical movement of a stock chart on a computer screen.
Fotó: Getty Images

A szeptemberi piaci vérengzés után visszapattanó árfolyamok 58 milliárd forinttal növelték a befektetések értékét, ám ennek hatását szinte teljes egészében kioltották a kedvezőtlen devizapiaci mozgások. A forint 2,2 százalékkal erősödött az euróhoz képest a hónap során, ami csökkentette a közös európai devizában jegyzett befektetések forintban kifejezett értékét.

A magyar alapkezelői szektor 1,6 százalékos – 189 milliárd forintos – bővülése mögött így döntően a továbbra is élénk megtakarítási kedv áll. Ezt egyébként alátámasztja a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) korábban közölt, némileg más módszertant alkalmazó statisztikája is, amely 168 milliárdos tőkebeáramlást és 2,2 százalékos vagyonbővülést mutatott ki októberben.

A jegybank adatai szerint leginkább az alacsonyabb kockázatú termékeket keresték a megtakarítók, amit jól mutat, hogy a kötvényalapokba 141 milliárd, a likvid pénzpiaci alapokba pedig további 42 milliárd forint érkezett októberben. Ez szeptember után a második legerősebb nettó értékesítési adat idén.

A jókora tőkeinjekció következtében a kötvényalapok összvagyona 6,5 százalékkal, 2200 milliárd forint közelébe ugrott, ezzel új rekordot döntött az itt kezelt állomány. Az előbbinél nagyságrenddel kisebb méretű pénzpiaci termékkategória pedig csaknem negyedével gyarapodott.

A második legnagyobb vagyont kezelő ingatlanalapokban is számottevő, 24 milliárd forintnyi megtakarítást kötöttek le a befektetők, és mivel a piaci hozamok is jól hoztak a konyhára, a kategória 1,4 százalékos bővülést könyvelhetett el.

 

A szeptemberi tőzsdei vihar elcsitultával a részvénykitettséget eszközöknél is kisebb volt a mozgás, az előző havi 109 milliárd forintos tőkebeáramlás után ezúttal csupán 17 milliárd forintot fektettek be az alapkezelőknél. Igaz, a részvényalapok a szeptemberi 36 milliárd forintos árfolyamveszteséggel szemben 11 milliárd forint nyereséget könyvelhettek el. A magyar vezető részvénykosara, a BUX 8,5 százalékot ralizott, az MSCI fejlett piaci indexe pedig bő 7 százalékkal pattant fel.

A kötvényalapok mellett a két legméretesebb kategória, a részvény- és az ingatlanalapok számára is új vagyoncsúcsot hozott az október, az előbbinél ez 3530, az utóbbinál pedig 2991 milliárdos eszközállományt jelent.

Nem minden terméktípus futott ilyen jól, az előző év egyik slágerének számító vegyes alapok az intenzív pénzkivonás és a devizamozgások következtében 1,2 százalékos vagyonvesztést szenvedtek el, hasonló okokból másfél százalékot a származtatott alapok állománya is. Az évek óta folyamatosan erodálódó garantált termékkategória újabb mérföldkőhöz ért, a négy megmaradt ilyen alapban már csak kevesebb mint 10 milliárd forintot kezelnek.

Bőven veri az inflációt egy befektetési típus, kaszáltak, akik hittek benne

Több hazai árupiaci alappal is közel 50 százalékos hozamot érhettek el a kockázatvállaló befektetők az év eleje óta, az eszközosztály a piaci hullámzások nagy nyertese eddig idén.