Továbbra is jelentős összegeket tud megtakarítani a lakosság, legalábbis erre enged következtetni a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) legfrissebb havi  statisztikája.

2021.09.30.  Kiss Péter, az Amundikötvényportfólió menedzsere a Rotáció és refláció címmel megtartott sajtóreggelin.
Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG

Múlt hónapban 168 milliárd forint friss pénzt helyeztek el különböző befektetési alapokban a hazai megtakarítók, a portfóliómenedzserek ezzel – a szeptemberi 225,5 milliárdos tőkeinjekció után – a második legerősebb hónapot zárták. A profik igyekeztek meghálálni a bizalmat, a piaci hozamok ugyanakkor az ősz derekán alig 15 milliárd forinttal gyarapították a befektetések értékét.

Októberben így 2,2 százalékkal 8599 milliárd forintra nőtt a magyarországi alapkezelők összvagyona, a szektor ezzel újabb csúcsot ért el.

A piaci hullámzásokat és az egyre baljósabb gazdasági jelzéseket tekintve egyáltalán nem véletlen, hogy a befektetők túlnyomó többségben a biztonságosnak vélt, alacsony kockázatú eszközöket keresték.

A friss megtakarítások zöme, 144 milliárd forint a kötvényalapokban talált helyet magának, azon belül is kizárólag a rövid lejáratú kötvényalapokat vették. Bár a hozamok nem segítették a vagyonnövekedést, de így is csaknem 7 százalékkal nőtt a legnagyobb kategória eszközértéke.

Kapósnak bizonyultak a pénzpiaci termékek is, amelyekben 42 milliárd forinttal növelték kitettségüket a megtakarítók. A jelentős beáramlásnak köszönhetően egyetlen hónap leforgása alatt majdnem negyedével ugrott meg a likvid és alacsony rizikójú kategória vagyona.

A méretesebb eszközértékű vegyes alapoknál felgyorsult a tőkekivonás, az előző három hónapra jellemző, 1,5-2,5 milliárd forinttal szemben 27 milliárd forintot váltottak vissza ezekből. A hozamok némileg tompítani tudták a tőkekiáramlást, így a kategória vagyona csak 1,4 százalékkal csökkent.

 

Jókora összeget vettek vissza ingatlanalapjaikból is a befektetők, a 14,4 milliárdos tételt pedig csak némiképp tudták ellensúlyozni a piaci árfolyamok, így a második legnagyobb méretű terméktípus a vegyes alapokhoz hasonló csökkenést könyvelhetett el.

A részvényalapokból ugyan mintegy 3 milliárd forintnyi tőke távozott októberben, a szeptemberi zuhanás után magukra találó részvényárfolyamoknak köszönhetően közel 2,5 százalékkal gyarapodott az itt fialtatott állomány.

Az abszolút hozamú alapoknál 12,6 milliárdos tőkekiáramlás zajlott le, amit a piaci teljesítmény tovább rontott, így 1,4 százalékos visszaeséssel zárult számukra a hónap. Az árupiaci alapokat bő félmilliárd forintos visszaváltás mellett a leforduló hozamok is sújtották, amelyek együttesen a 1,8 százalékos apadását idézték elő.

Inflációvédett befektetést keres a lakosság, sokan csak a profikban bíznak

Lefordult a nyár végi csúcsról a lakosság értékpapírvagyona, a háztartások az új, inflációval versenyképes állampapírok vásárlásához jelentős tételben szabadultak régebbi papírjaiktól szeptemberben. A tőzsdén jókora összeget buktak, a piaci bizonytalanságok elől pedig soha nem látott összeget vittek az alapkezelőkhöz a háztartások.