Egy hónap alatt hétszeres hasznot vághattak zsebre a kínai Country Garden Holdings dollárkötvényeibe november elején beszálló befektetők, ami rávilágít a politikai enyhülés és a piaci hangulat közötti kölcsönhatásra.

Country Garden's Yang Huiyan named China's richest woman --FILE--A signboard of Country Garden is seen on the rooftop of a building in Dezhou city, east China's Shandong province, 12 January 2019.Yang Huiyan, vice-chairwoman of Country Garden, has been crowned China's richest woman with a fortune of 126.9 billion yuan ($18.68 billion), according to the Forbes Richest Women in China 2019 list released by Forbes China. Wu Yajun, chairwoman of Longfor Properties, ranked second with a personal wealth of 60.75 billion yuan, followed by Chen Lihua, chairwoman of Fu Wah International Group, with 39.15 billion yuan. The collective wealth of the 25 female billionaires on the list is 520.13 billion yuan, down 22 percent from 670.34 billion yuan in 2018. Last year's global stock market downturn accelerated the wealth reduction of billionaires, Forbes China said. This year, the minimum threshold is 7.43 billion yuan, compared with 9.37 billion yuan last year. Billionaires from four Chinese cities -- Beijing, Shanghai, Shenzhen and Foshan -- accounted for nearly half the total. The average age of these female billionaires is 53. Notably, although the property market has suffered from some negative factors such as stricter policy control and dives in share prices, four out of the top five still come from this sector, namely Yang Huiyan, Wu Yajun, Chen Lihua and SOHO China's CEO Zhang Xin. (Photo by Da qing / Imaginechina / Imaginechina via AFP)
Fotó: Da Qing / AFP

A legnagyobb kínai ingatlanfejlesztő vállalat által kibocsátott papírok szeptember közepén kezdtek el zuhanni, amikor felröppentek a hírek a szektor megroggyanásáról. A 2024-ben lejáró dollárkötvény kurzusa a Bloomberg által összeállított kimutatás szerint november 2-án 10 centig süllyedt, most hétfőn pedig 70 cent fölé emelkedett, azaz június óta a legmagasabb záróértékét érte el.
A cég hongkongi tőzsdére bevezetett részvényei is hasonlóan nagy kilengéseket mutattak. Míg június 30-án 4,95 hongkongi dolláron zártak, november 1-jén kereken 1 dolláros árfolyammal köszöntek el az aznapi kereskedéstől, majd a napokban ismét 3 dollár fölé emelkedtek.

A Bloomberg Intelligence adatai is azt mutatják, hogy a Country Garden az egyik legjobban teljesítő november eleje óta a kínai építőipari cégek táborában.

A Country Garden egy teljesen magánkézben lévő fejlesztő, nagyobb tőkeáttétellel, mint a szektortársai, így a kötvényei sokkal volatilisabban mozognak 

– mondta Ting Meng, az ANZ Bank China Co. vezető kötvénypiaci elemzője.

„Azon ingatlanos cégek közé tartozik ugyanakkor – tette hozzá –, amelyek állami segítséget kapnak, mivel nem váltak fizetésképtelenné, így borítékolható volt, hogy kilőnek a papírjai.”

A befektetők optimizmusa a talpon maradt cégekkel kapcsolatban Peking új, Három nyíl elnevezésű politikáján alapul, amely szerint mindaddig támogatják a fizetésképességüket megőrző cégeket, amíg a lakáseladások nem állnak helyre

– ezt már Csi Vei-feng, a Loomis Sayles Investments Asia vezető elemzője közölte a hírügynökséggel.

Az elemzők a fentiek alapján arra számítanak, hogy a minőségi fejlesztők 2023 elején is felszálló ágban maradnak, a fellendülés előtt pedig a kormány és a kereskedelmi bankok bőséges likviditási támogatása is egyengeti majd az utat.

Az ingatlanfejlesztő cégek által dominált kínai kötvénypiac novemberben összességében 20 százalékos hozamot ért el, így ez lett a Bloomberg indexe szerint 2011 óta a legjobb hónap, miután több mint egy évig senyvedett a rekordmértékű nemteljesítések és az újlakás-értékesítések folyamatos visszaesése által okozott likviditási válságban.
Az ingatlan- és a Covid-fronton – a kínai gazdasági növekedést fékező két kulcsfontosságú területen – a politikai enyhítés meghirdetése azonban a piaci hangulat megfordulását eredményezte. Néhány elemző már túlzásnak is tartja a kötvénypiaci felpattanást. „Az árazás most egy kicsit felfelé torzult” – mondta például Eddie Chia, a China Life Franklin Asset Management portfóliómenedzsere. 

Mindenki biztosan tudja, hogy a lakáseladások tovább gyengülnek, de a beszálló kötvénypiaci befektetők abban bíznak, hogy nem ők lesznek az utolsó vevők.

Hétfőn amúgy a hongkongi vezető indexe, a Hang Seng is száguldásba kezdett, végül 4,5 százalékos emelkedéssel, 19 518 pontos záróértékkel búcsúzva a parkettől, mivel a kormányzat egyes városokban – köztük Pekingban és Sanghajban is – enyhítette a vírustesztelésre vonatkozó szabályokat, jelezve, hogy a romló gazdasági helyzet és a felpörgő oltási kampány nyomán további lazítások jöhetnek. Zsinórban harmadik hónapja esett vissza ugyanis novemberben a gazdasági aktivitás a távol-keleti országban.

 

A hétfői felpattanással Hongkong visszakormányozta magát a bikapiacra, hiszen már több mint 20 százalékkal veri októberi mélypontját.

A hírre feljebb jutott a sanghaji vezető index is, mégpedig 1,8 százalékkal, egészen 3212 pontig.

A jüan is 0,7 százalékkal erősödött, szeptember óta most először megérkezve a lélektanilag fontos 7-es dollár-jüan kereszt alá.

Az elemzők azonban figyelmeztetnek, hogy továbbra is nő a vírusos megbetegedések esetszáma, ami rövid távon újabb áringadozásokat válthat ki a börzéken, különösen, ha a kormány késleltetné az újranyitást.

Ahogy Kína újranyit, a fertőzések is gyakoribbá válnak, ezzel pedig a zűrzavar és a volatilitás is nőni fog. Ennek ellenére szédítő sebességű történelmi visszatérésen vagyunk túl, és legalábbis mi mindenképpen továbbra is a pályán maradunk

– írta Hao Hong, a Grow Investment Group vezető közgazdásza a befektetőknek szóló jegyzetében. Hong volt az egyik első elemző, aki egy esetleges kínai újranyitást jelzett, emellett prrognosztizálta az amerikai dollár további gyengülését is, ami szintén kedvezhet a kínai piacoknak a következő években.

Ráadásul az enyhülő covidpolitikáról hallva, már vasárnap felülsúlyozásra javította a kínai részvényekre adott ajánlását Laura Wang, a Morgan Stanley stratégája is.