Teljesítette koronavírus-vakcinából várt éves bevételi tervét tavaly az amerikai Moderna – közölte a cég hétfőn. A vállalat 2022-ben mintegy 18,4 milliárd dollárért értékesítette Covid–19 elleni oltóanyagát világszerte, mivel előzetesen a 18–19 milliárd dolláros sávot tűzte ki célként.

Covid-19 Vaccine Logos
Fotó: NurPhoto via AFP

A Moderna felfelé módosította 2023-as vakcinaértékesítési várakozását is, most már legalább 5 milliárd dollárra számít, javítva novemberi 4,5–5,5 milliárd dolláros előrejelzésén.

Nagyszerű helyzetben lépünk 2023-ba, számos termékünk érte el a klinikai tesztelés fázisát, egy rendkívül energikus csapat és több mint 18 milliárd dolláros likviditás áll a rendelkezésünkre

– mondta Stéphane Bancel vezérigazgató a JPMorgan egészségügyi konferenciáján.

A vállalat emellett az idei évre tervezett kutatás-fejlesztési beruházásait 4,5 milliárd dollárra emelte a tavalyi 3,3 milliárd dollárról, mivel a melanóma és a légutakat fertőző RSV-vírus elleni vakcinaprogramjai egyre nagyobb lendületet kapnak.

2023 nagyon izgalmas év lesz a Moderna számára, és ami a legfontosabb, a betegek számára

– tette hozzá Bancel.

A Moderna egyébként az amerikai Merck gyógyszergyárral partnerségben folytatja a melanóma elleni vakcina kifejlesztését, a tervek szerint idén kezdik a vizsgálatok harmadik fázisát, amelyet később további daganatos indikációkra is kiterjesztenének.

A vállalat emellett több mint 36,6 ezer kísérleti alany bevonásával fejleszti a hazánkban mostanában rendkívül sok légúti megbetegedést előidéző RSV-vírus elleni vakcináját is (mRNA-1345).

Itt is már a tesztek harmadik fázisánál tartanak, kifejezetten az idős felnőttek körére koncentrálva.

 

 

A cég részvényei az amerikai tőzsdenyitás előtti elektronikus kereskedésben hétfőn közel 4 százalékkal, 180 dollár fölé erősödtek.
A papírok egyébként a tavaly év eleji 234 dolláros szintről október végére 118 dollárra csökkentek, ott azonban fordulóponthoz értek, és azóta több mint 50 százalékkal lőttek ki.